Lavrov: Parteneriatul Estic a fost folosit pentru contracararea Rusiei

Programul Parteneriatul Estic a fost conceput ca un joc de sumă nulă pentru a contracara procesele de integrare în spaţiul postsovietic, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, avertizând că stabilitatea în Europa este ameninţată de creşterea sentimentelor antiruseşti, relatează RIA Novosti şi France Presse.
Economica.net - vin, 11 apr. 2014, 09:22
Lavrov: Parteneriatul Estic a fost folosit pentru contracararea Rusiei

‘Programul Parteneriatul Estic al UE încă de la început, în pofida avertismentelor din partea noastră, a fost dezvoltat pe ascuns şi a devenit clar că a fost conceput pe baza logicii jocului de sumă nulă, ca instrument pentru contracararea proceselor de integrare cu participarea Rusiei’, a declarat Lavrov, vorbind la o întâlnire cu reprezentanţi ai ONG-urilor din Rusia, de orientare internaţională.

Şeful diplomaţiei ruse afirmă că este posibilă o dezamorsare a crizei în Ucraina, dar consideră că mai întâi ar trebui stopate tentativele de legitimizare a ‘guvernului de pe Maidan’ (piaţă).

‘Noi credem că o dezamorsare a crizei ucrainene este pe deplin posibilă, dar este necesar să fie oprită prin toate mijloacele legitimizarea ,,guvernului de pe Maidan,,’ în condiţiile în care nu există un dialog cu toate forţele politice şi regiunile din Ucraina, fără excepţie, a afirmat Lavrov.

În acest sens, problema-cheie este, potrivit ministrului rus, realizarea unei reforme reale, şi nu de cosmetizare, în Ucraina, care să asigure drepturile şi interesele legitime întregii populaţii.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse a avertizat că stabilitatea Europei este ameninţată de creşterea sentimentelor antiruseşti în legătură cu criza din Ucraina. ‘În prezent, incitarea la sentimente antiruseşti pe fondul recrudescenţei rasismului şi xenofobiei în multe ţări din Uniunea Europeană, a creşterii numărului de grupuri ultranaţionaliste şi indulgenţa faţă de neonazism, în Ucraina sau în altă parte, ameninţă în mod evident stabilitatea europeană’, a declarat Lavrov, citat de RIA Novosti.

Ucraina: Putin vrea haos în est, nu o intervenţie militară (analişti)
     
Vladimir Putin încearcă să întreţină haosul în regiunile rusofone din estul Ucrainei pentru a discredita autorităţile proeuropene de la Kiev şi pentru a-şi consolida influenţa, estimează o serie de analişti, care nu cred în riscul unei invazii militare a Rusiei în estul Ucrainei, comentează France Presse.

În ultimele zile s-a produs o escaladare bruscă a tensiunilor la Lugansk, Doneţk şi Harkov, trei oraşe din estul Ucrainei unde simpatizanţii proruşi se confruntă cu susţinători ai puterii centrale de la Kiev, în condiţiile în care mii de soldaţi ruşi sunt masaţi la graniţa din apropiere, sugerând scenariul aplicat de Moscova în Crimeea. Această peninsulă ucraineană din Marea Neagră a fost alipită la Rusia în luna martie, după intervenţia unor persoane înarmate, îmbrăcate în uniforme militare fără însemne, şi un referendum nerecunoscut de Kiev şi Occident, care denunţă o ‘anexare’.

Potrivit experţilor intervievaţi de AFP, acest scenariu nu ar trebui să se repete în regiunile rusofone din estul Ucrainei din cauza riscului de sancţiuni suplimentare din partea SUA şi a UE împotriva Moscovei şi a lipsei de sprijin în rândul populaţiei.

‘O intervenţie militară ar fi total absurdă. Autorităţile noastre au înţeles deja că riscul este prea mare, că sancţiuni economice severe sunt posibile’, afirmă analistul rus Aleksei Malaşenko, de la Centrul Carnegie din Moscova.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au reacţionat la preluarea controlului asupra Crimeii de către Moscova adoptând anumite sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi şi ucraineni proruşi. Preşedintele american Barack Obama a evocat apoi ideea unor sancţiuni împotriva unor ‘sectoare-cheie’ ale economiei ruse, deja în pierdere de viteză, în cazul escaladării situaţiei în estul Ucrainei.

Mai mult, subliniază expertul Konstantin Kalaciov, ‘nu există un consens faţă de Rusia în regiunile industriale rusofone din estul Ucrainei’.

Numai ‘30% din locuitori, potrivit sondajelor, ar dori separarea’ de Ucraina pentru a se alipi la Rusia, departe de ‘unanimitatea’ constatată în Crimeea, remarcă expertul amintit.

Spre deosebire de peninsula Crimeea, adaugă cotidianul economic rus Vedomosti în editorialul său, aceste regiuni nu sunt izolate geografic şi aici nu este amplasată acolo o bază militară rusă.

‘Dacă ar fi de raţionalizat politica Kremlinului faţă de Ucraina, orice intervenţie militară în sud-estul Ucrainei pare inutilă şi fără avantaj. Situaţia socială şi nivelul de sprijin nu au nimic de-a face cu ceea ce a fost în Crimeea, riscurile sunt mult mai mari din toate punctele de vedere, inclusiv financiar’, scrie cotidianul economic menţionat.

Politica actuală a Kremlinului constă, prin urmare, în ‘sprijinirea şi controlul instabilităţii în estul Ucrainei în scopul de a pune la îndoială legitimitatea alegerilor prezidenţiale şi de a încerca să influenţeze reformele constituţionale’ în fosta republică sovietică, explică Vedomosti.

Favoriţi în scrutinul prevăzut pentru 25 mai – stabilit după destituirea la sfârşitul lunii februarie a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, care a reorientat ţara dinspre Europa spre Moscova – sunt candidaţi proeuropeni, decişi să conducă spre Vest această ţară cu 46 milioane de locuitori, situată la frontiera cu Uniunea Europeană.

Statele Unite au acuzat marţi Rusia că seamănă ‘haos’ în Ucraina, Kievul calificându-i, la rândul său, drept ‘terorişti şi criminali’ pe separatiştii proruşi, care ocupă clădiri administrative la Doneţk, Harkov şi Lugansk.

Respingând aceste acuzaţii, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Kievul împotriva oricărei acţiuni ‘ireparabile’, în urma ameninţărilor guvernului proeuropean de la Kiev – pe care Moscova nu-l recunoaşte – de a interveni în forţă împotriva separatiştilor grupaţi în două oraşe din est.

Pentru Kalaciov, obiectivul minim al Rusiei este de a obţine ca Ucraina să devină o federaţie, idee lansată la sfârşitul lunii martie de către ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ceea ce ar permite – potrivit Moscovei – protejarea drepturilor populaţiei rusofone.

O astfel de structură cu o mai mare autonomie a regiunilor ucrainene ar asigura ca ‘tot ceea ce nu convine Rusiei, ca de exemplu aderarea Ucrainei la NATO, să poată fi torpilat prin referendum cu ajutorul reginilor din estul’rusofon, estimează Kalaciov.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...