Lazea: BNR, pe lista ţapilor ispăşitori căutaţi de către cei care au probleme cu creditele

Banca Naţională a României se află pe lista ţapilor ispăşitori căutaţi de către cei care sunt nemulţumiţi de creditele luate, iar acestei instituţii i se reproşează, printre altele, că nu se implică suficient în educaţia financiară a populaţiei, a declarat, miercuri, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la cea de-a XXV-a ediţie a Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară 'Cristian Popişteanu'.
Economica.net - mie, 26 apr. 2017, 13:37
Lazea: BNR, pe lista ţapilor ispăşitori căutaţi de către cei care au probleme cu creditele

‘Aşa cum spunea domnul guvernator, omul se bucură când ia creditul şi după aceea, o viaţă întreagă suferă, mai ales atunci când a luat creditul în altă monedă, altă valută decât cea în care primeşte salariul, şi/sau atunci când a luat creditul pe termen lung sau cu dobândă variabilă. În momentul acela începe să caute ţapi ispăşitori. Oricine este de vină, dar nu el, nu respectivul, cel care a făcut acest credit. Pe lista ţapilor ispăşitori, foarte sus, aproape de vârful acestei liste întotdeauna este banca centrală. Banca centrală căreia i se reproşează de regulă cel puţin trei lucruri, dacă nu şi mai multe. Un prim lucru care i se reproşează ar fi că nu se implică suficient în educaţia financiară a publicului’ a afirmat Valentin Lazea.

Un alt lucru care i se impută băncii centrale ar fi, potrivit economistului său şef, că nu explică în mod clar şi pe înţelesul tuturor toate riscurile, toate teoriile economice şi ce înseamnă economie de piaţă. Iar al treilea reproş la adresa BNR este că instituţia nu a făcut aceasta în perioada de criză.

Potrivit lui Lazea, toate aceste critici sunt nefondate pentru că nicio instituţie nu a făcut mai mult decât banca centrală pentru educaţia financiară a populaţiei.

Cu privire la al doilea reproş, Lazea a dat ca exemplu o experienţă personală de la un curs cu magistraţi ţinut în urmă cu două săptămâni. Magistraţii au apreciat informaţiile primite la curs, dar criticii BNR au găsit prilej de critică, susţinând că a prezentat trunchiat anumite teorii sau curente economice. Acesta a arătat, însă, că în cadrul unui seminar de câteva ore nu poţi face un compendiu din toată ştiinţa economică şi că seminariile sunt făcute pentru a deschide apetitul sau gustul pentru economie.

În ceea ce priveşte al treilea reproş, cu privire la educaţie financiară în vreme de criză, Lazea a declarat că BNR a lansat avertismente, dar că acestea nu erau auzite.

‘A făcut-o, şi încă cu vârf şi îndesat, numai că nu se auzea pentru că muzica cânta tare, toată lumea era la sărbătoare şi cei care veneau să tragă semnalul de alarmă erau percepuţi ca nişte pesimişti, nişte destabilizatori, nişte defetişti şi aşa mai departe’, a afirmat Valentin Lazea.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...