Lazea: România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică surplus bugetar

România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică peste potenţial, cum a fost în 2017, ar trebui să aibă surplus bugetar, nu un deficit de 3% din PIB, a declarat joi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.
Economica.net - joi, 27 feb. 2020, 12:54
Lazea: România ar trebui să aibă un deficit bugetar de 1% din PIB, iar în vreme de creştere economică surplus bugetar

„Asta înseamnă să faci sanie vara şi căruţă iarna. Depăşirea nivelului de 3% ar putea fi tolerată de Comisia Europeană, dacă ne-am duce şi ne-am lupta cu ea ca să nu socotească deficit cheltuielile cu investiţiile, cu pensiile, apărarea şi mai ştiu eu ce. Niciodată în viaţa asta nu se va întâmpla acest lucru”, a menţionat Lazea.

Economistul-şef al BNR a subliniat că societatea românească nu consideră ca fiind bun public un buget situat la echilibru sau aproape de echilibru, cu deficite mici, iar acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii înregistrate, legate de buget şi acest dezechilibru. „Acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii, ele sunt mai multe. Eu am înregistrat nouă iluzii legate de buget şi acest dezechilibru”, a spus Lazea.

Lazea a enumerat nouă iluzii legate de buget: Prima iluzie este că în România ar mai exista cotă unică de impozitare. A doua iluzie este aceea că „reducerea continuă şi fără limită a ratei de impozitare duce la creşterea veniturilor în toate cazurile”. Lazea a explicat că ni se prezintă o situaţie de falsă curbă Laffer în care oricât ai scădea rata de impozitare, veniturile nu vor scădea, lumea va plăti mai mult că are mai puţină rată de plătit. „Toată lumea care l-a citit pe Laffer ştie că e vorba de o parabolă. Scazi impozitarea până la un anumit punct, după care dacă continui să scazi rata de impozitare, vei colecta mai puţin, nicidecum mai mult. E de domeniul logicii, nu? Ca dovadă, după relaxarea Codului fiscal începută în 2015, veniturile bugetare au scăzut de la 35,5% din PIB, la 32,3% din PIB. Relaxarea Codului Fiscal începută în 2015 a costat bugetul circa 3% din venituri bugetare”, a subliniat economistul-şef al BNR.

A treia iluzie: „Compensarea eventualelor reduceri oricât de ample a ratelor de impozitare ar putea fi realizată printr-o mai bună colectare. „E adevărat că printr-o colectare mai bună poţi să compensezi, dar hai să vedem cât de mult poţi să compensezi oricât de mult ai vrea? România, de exemplu, colectează 67% din TVA şi asta îi aduce 6,2% din PIB. Deci, dacă am colecta 100%, ceea ce nimeni nu reuşeşte, vom mai aduce încă un 3%. Nicio ţară nu colectează 100%”, a explicat Lazea.

Acesta a menţionat şi a patra iluzie, respectiv „creşterea cheltuielilor cu salariile bugetare se poate face orişicât, nu ar trebui corelată cu niciun indicator macroeconomic, nici cu productivitatea, nici cu salariile din mediul privat, nici cu ceea ce solicită tabloul de bord din cadrul Semestrului european.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...