Lazea: Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate să educe clienţii. Mă îndoiesc că IFN-urile vor asta

Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate că ar fi bine să-şi educe clienţii, dar mă îndoiesc sincer că, la nivelul IFN-urilor, această conştiinţă a ajuns deja, a declarat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 15 nov. 2018, 10:49
Lazea: Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate să educe clienţii. Mă îndoiesc că IFN-urile vor asta

„Nu cunosc atât de bine industria IFN-urilor ca să ştiu cât e de dornică să-i educe pe clienţii săi. Personal, mă îndoiesc că există o mare dorinţă de a-şi educa clienţii. Această dorinţă abia ce a răsărit la unele bănci. De vreun an, un an şi ceva există iniţiative, firave ce-i drept, inclusiv la ARB. Un număr mic de bănci s-au trezit la realitate că ar fi bine să-şi educe clienţii. Mă îndoiesc sincer că la nivelul IFN-urilor această conştiinţă a ajuns deja”, a spus Lazea.

Conform oficialului BNR, reglementatorii răspund la o cerinţă socială şi politică, respectiv aceea de a proteja consumatorii.

„BNR, în calitate de reglementator, nu este foarte simpatizat de industrie, dar lucrurile trebuie puse într-un context istoric şi geografic. Aş dori să le spun clienţilor, dar şi firmelor, că libertatea trebuie însoţită de responsabilitate, pentru că libertatea neîngrădită de responsabilitate duce, până la urmă, la nişte dezechilibre. Dacă libertatea nu este însoţită de o asumare a riscurilor şi de o asumare a pierderilor, atunci exact aceia care au profitat de libertate şi au cerut libertate, dar nu au exercitat-o cu responsabilitate, ei sunt primii care se ridică şi cer îngrădirea libertăţii şi mai multă securitate. Asta se întâmplă nu numai în România, ci în întreaga lume. Dacă vorbim despre contextul istoric, atunci nu trebuie să trageţi în reglementator. Reglementatorii răspund la o cerinţă socială şi politică, aceea de a proteja consumatorii. În acest context (…), m-aş referi la Regulamentul de anul trecut, în care solicită criterii noi pentru înscrierea IFN-urilor în Registrul special şi intrarea lor sub o supraveghere sporită a BNR. De exemplu, unul dintre aceste criterii este legat de rata dobânzii. BNR urmăreşte o monitorizare mai bună a riscului. Ca urmare a acestui regulament, numai în primele opt luni ale acestui an 38 de noi IFN-uri au intrat în Registrul special şi au fost supuse unei reglementări sporite din partea BNR”, a subliniat Valentin Lazea.

Acesta a adăugat că, prin regulamentul specific, nu se limitează dobânzile, însă va fi nevoie de o monitorizare mai strictă a IFN-urilor.

„Ce vreau să subliniez este faptul că nu se limitează dobânda, contrar unor iniţiative din Parlament, care spun ‘haideţi să limităm dobânzile’. În regulamentul BNR nu se limitează dobânda, puteţi să puneţi dobânda oricât de sus vreţi, dar cu consecinţa de a fi mai monitorizaţi”, a menţionat economistul şef al BNR.

Membrii industriilor de leasing şi credit de consum din cadrul ALB România – Asociaţia Societăţilor Financiare, specialişti din domeniile financiar, juridic, logistic şi reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare participă, joi, la cea de-a XIV-a ediţie a Conferinţei Anuale a ALB România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...