Leancă: Aderarea Republicii Moldova la UE este şi în interesul regiunii

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, afirmă că aderarea ţării sale la Uniunea Europeană este atât în interesul moldovenilor, cât şi al regiunii, punctând că semnarea Acordului de asociere la UE pe 27 iunie reprezintă o oportunitate pentru modernizarea acestei ţări. 
Economica.net - Dum, 22 iun. 2014, 15:08
Leancă: Aderarea Republicii Moldova la UE este şi în interesul regiunii

‘Semnarea Acordului de asociere în data de 27 este o oportunitate. Este o oportunitate pentru a moderniza Republica Moldova, societatea moldovenească, instituţiile politice, economia pornind de la o înţelegere foarte clară că impactul pozitiv asupra evoluţiilor ulterioare va fi unul nu ipotetic, ci empiric. Şi istoria de succes şi a României, şi a Cehiei şi a Ţărilor Baltice este o confirmare relevantă a acestei abordări’, a spus Leancă, duminică, după reuniunea premierilor din Republica Moldova, Georgia, Slovacia, Cehia şi Serbia desfăşurată în Delta Dunării.

El a afirmat că există anumite provocări care ţin de contextul strict naţional al Republicii Moldova.

‘Pentru a demonstra că aşteptările noastre că zona de liber schimb va transforma în beneficii foarte concrete trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a pregăti economia Republicii Moldova, pentru a pregăti întreprinzătorii din Republica Moldova ca atunci când punem în aplicare provizorie Acordul de liber schimb, şi asta se va întâmpla bănuiesc în 3-4 luni, (…) să fim gata pentru a beneficia de regimul nou comercial. Să fim gata să punem în aplicare toate avantajele care rezultă din Acordul de asociere’, a adăugat Leancă.

Oficialul moldovean a subliniat că există şi o ”rezistenţă” în privinţa Acordului de asociere la UE din partea comuniştilor şi a socialiştilor, partide care ‘operează cu elemente primitive, speculative, manipulatorii’, fapt care creează anumite percepţii incorecte despre ceea ce înseamnă semnarea acestui document.

În ceea ce priveşte provocările pe plan regional, el a arătat că există mai multe declaraţii despre faptul că zona de liber schimb cu Uniunea Europeană ar putea crea anumite incompatibilităţi cu zona de liber schimb care există în cadrul CSI-ului.

‘Noi pornim de la înţelegerea foarte clară că nu există incompatibilităţi, ambele acorduri fiind elaborate în baza principiilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului’, a spus Leancă.

El a indicat că au existat două runde de consultări cu Moscova pentru a aborda şi a răspunde tuturor îngrijorărilor.

‘Deocamdată, noi nu am auzit care ar fi aceste elemente de incompatibilitate. Suntem deschişi să continuăm comunicarea şi la fel cu celelalte două ţări membre ale Uniunii Vamale, şi cu Kazahstan şi cu Bielorusia am convenit să avem astfel de consultări la nivel de experţi’, a susţinut Leancă.

Premierul moldovean a precizat că Acordul de asociere şi cel de liber schimb reprezintă o etapă foarte importantă în parcursul european al R. Moldova, obiectivul cel mai important fiind transformarea acestui stat în ţară eligibilă pentru aderarea la Uniunea Europeană.

El a arătat că în discuţiile cu premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa ca aderarea Moldovei la UE să se producă în 2019, pe timpul preşedinţiei româneşti.

‘Obiectivul este de aderare a Republicii Moldova la UE, şi am zis că acest obiectiv este în primul rând unul în interesul societăţii Republicii Moldova, cetăţeanului din Republica Moldova, dar este şi în interesul regiunii per ansamblu fiindcă în momentul în care avansăm pe această cale asta înseamnă că Republica Moldova, autorităţile, politicile pe care le promovăm devin mult mai previzibile, că statul Republica Moldova devine un stat mai stabil şi mai prosper şi asta înseamnă la fel că atât partenerii noştri din vest cât şi cei din est pot doar câştiga, astfel încât aceste acorduri sunt orientate nu împotriva cuiva ci spre beneficiul în primul rând al cetăţeanului din Republica Moldova dar şi al regiunii în ansamblu’, a conchis Leancă.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...