Leancă speră că R.Moldova va deveni membră UE în mandatul preşedinţiei române a Consiliului UE

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a mulţumit vineri României pentru sprijinul acordat ţării sale pe calea integrării europene. Într-o conferinţă de presă comună cu premierul român Victor Ponta, aflat într-o escală spre Georgia, Leancă şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va putea deveni membru al Uniunii Europene în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, programată pentru a doua jumătate a anului 2019.
Economica.net - vin, 14 mart. 2014, 10:15
Leancă speră că R.Moldova va deveni membră UE în mandatul preşedinţiei române a Consiliului UE

În contextul discuţiilor privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, Iurie Leancă le-a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat ţării sale. ‘Rolul Bucureştiului, al prim-ministrului, al ministrului (Titus) Corlăţean, al preşedintelui (Traian) Băsescu în a ne ajuta să realizăm acest obiectiv este foarte mare. Aşa încât, încă o dată mulţumesc frumos şi, sigur, vom conta şi în continuare pe acest sprijin şi pe acest dialog extrem de important ca să ajungem acolo unde ne dorim – ţară candidată în prima instanţă şi, aşa cum am convenit, domnule prim-ministru, atunci când România va deţine preşedinţia (Consiliului UE, n.red.), eventual Moldova să poată ajunge ţară membră a UE. Iată şi un proiect naţional comun, nu?’, a declarat Iurie Leancă, adresându-se omologului său român.

El a precizat că a discutat cu Victor Ponta despre proiectele bilaterale existente între cele două state, menţionându-le pe cele din domeniul interconectării energetice, dar şi ajutorul de 20 de milioane de euro pe care România îl va acorda Republicii Moldova pentru repararea grădiniţelor.

De asemenea, cei doi premieri au discutat şi situaţia regională. ‘Ţinând cont de complexitatea situaţiei regionale este important să avem acest dialog cu prietenii de la Bucureşti. Am avut un schimb de opinii extrem de important pentru a ne coordona acţiunile şi să vedem cum răspundem noi la eventuale provocări din regiune’, a menţionat premierul de la Chişinău.

În acelaşi timp, el a arătat că autorităţile moldoveneşti urmăresc cu atenţie situaţia din regiunea separatistă transnistreană, cu scopul de a fi evitate eventuale provocări. ‘Comunicăm foarte mult şi cu colegii de la Kiev pentru a face ca frontiera să fie bine păzită, ca să nu treacă elemente subversive’, a adăugat Iurie Leancă, care a amintit în încheiere că luni va efectua o vizită la Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...