Noua lege a salarizării la stat: ierarhizarea posturilor, pe o scală de la 1 la 12, unde gradul 1 e atribuit postului de paznic, 5 – învăţătoarei, 7 – profesorului de şcoală, iar gradul 10 – managerului de spital – draft de lucru la guvern

Economica.net a obţinut un draft al proiectului legii salarizării angajaţilor la stat, la care lucrează guvernul împreună cu experţi ai Băncii Mondiale. Amintim că elaborarea unei noi legi a salarizării bugetarilor a fost asumată de executiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În draful proiectului noii legi posturile la stat vor fi ierarhizate în funcţie de gradul de complexitate a muncii, a studiilor necesare şi a atribuţiilor postului, pe o scală de 12 trepte, unde 1 e grad atribuit paznicului, iar 10 - directorului cu funcţie de auditor public extern şi managerului de spital.
Cristina Şomănescu - vin, 20 oct. 2023, 21:57
Noua lege a salarizării la stat: ierarhizarea posturilor, pe o scală de la 1 la 12, unde gradul 1 e atribuit postului de paznic, 5 - învăţătoarei, 7 - profesorului de şcoală, iar gradul 10 - managerului de spital - draft de lucru la guvern

Revizuirea ierarhiei posturilor din sectorul bugetar e realizată de către:

  • un grup de experți evaluatori constituit prin nominalizare de către ministerele de linie, la solicitarea Ministerului Muncii. Acest grup include experți în resurse umane, care au o bună cunoaștere tehnică a cadrului legal și a tipurilor de funcții utilizate în fiecare domeniu de activitate bugetară (educație, sănătate, funcție publică).
  • un comitet de coordonare constituit din reprezentanți ai ministerelor de resort şi ai confederațiilor sindicale reprezentative, aprobat prin memorandum de către guvern. Acest comitet are rolul de a agrea concluziile grupului de evaluator.
  • echipa de consultanți constituită din experți ai Băncii Mondiale.

Iată câteva dintre propunerile discutate de guvern pentru noua lege a salarizării la stat:

Autorii legii vor stabili care sunt posturile de referinţă în sistemul public.

După ce vor fi nominalizate posturile de referinţă în sistemul public, guvernul va monitoriza şi va compara salariile oferite pentru aceste posturi cu cele din sistemul privat.
“Aceste posturi vor trebui să fie reprezentative pentru diferitele sectoare de activitate bugetară și să fie comparabile cu alte posturi din sectorul privat. De asemenea, ele pot fi structurate în raport cu clasificările internaționale (OECD, WWBI), pentru a permite astfel de comparații la nivel internațional. Rezultatele comparațiilor vor putea informa inclusiv procesul de ajustare/revizuire a ierarhiei posturilor în viitor”, se arată în draftul proiectului noii legi a salarizării din sistemul public, obţinut de Economica.net.

Autorii legii vor stabili care sunt posturile din sistemul public cu fluctuaţie mare şi cele care sunt greu de ocupat, fiindcă salariile oferite sunt semnificativ mai mici decât cele practicate în mediul privat.

“Pentru aceste posturi, poziționarea în ierarhie va fi parțial ajustată în politica salarială pentru a permite facilitarea recrutării de specialiști. Astfel de posturi tipice sunt cele de expert IT, dar poate fi și cazul unor posturi precum cele de profesor din anumite zone geografice. În alte țări, pentru astfel de posturi se asigură flexibilitate în stabilirea nivelului de salarizare, fie prin determinarea unui salariu prin contract special, cum este cazul în Austria pentru experții IT, fie prin acordarea unei majorări pentru o perioadă limitată de timp (cazul profesorilor din zone dificile din Marea Britanie)”, conform draftului proiectului noii legi a salarizării din sistemul public, obţinut de Economica.net.

Evaluarea posturilor din sistemul public

Posturile din sistemul public vor fi ierarhizate în 12 grade, în funcţie de complexitatea acestora, unde 1 reprezintă cel mai redus nivel de complexitate, iar 12 – cel mai înalt.

De exemplu, pentru gradul 1, cu cel mai mic nivel de complexitate, funcţiile reprezentative sunt cele de paznic, secretar-dactilograf, spălătoreasă.
Posturile de grad 1 necesită studii medii de obicei. Munca este de obicei repetitivă și constă din sarcini simple, de rutină. Sunt funcții de execuție care presupun activitatea limitată la respectarea unor proceduri bine definite. Condițiile de muncă pot implica în unele cazuri expunere la condiții de lucru sau climat temporar debilitante fizic și/sau manipularea unor materiale grele, murdare sau periculoase. Nu include posturi cu incompatibilități sau risc de corupție, conform evaluării din draftul noii legi a salarizării la stat.

Alt exemplu

Posturi precum cele de polițist local, economist, instructor de educație, asistent maternal profesionist sunt evaluate la gradul 4 de complexitate a muncii în draftul noii legi a salarizării la stat.
Gradul 4 e asociat funcțiilor de execuție cu studii superioare, cu activitate relativ simplă sau funcțiilor cu studii medii cu activitate cu nivel sporit de complexitate/varietate și nivel mediu de responsabilitate.

Posturile de educatoare, învăţătoare, asistent social au grad de complexitate 5 în draful legii salarizării la stat.

Inspector vamal, şef lucrări (lector universitar), registrator de carte funciară, profesor preuniversitar, expert criminalist, dirijor, consilier superior (nivel central), consilier parlamentar au grad de complexitate 7 în draftul noii legi a salarizării în sistemul public. 

Toate funcţiile de grad de complexitate 7 au în comun următoarele condiţii:

  • implică studii superioare în domenii de înaltă complexitate tehnică. Activitatea din aceste posturi implică procese din mai multe discipline.
  • Salariaţii din aceste posturi contribuie la elaborarea documentelor strategice sau de importanță organizațională. Unele funcții din grad desfășoară în mod curent interacțiuni complexe cu beneficiarii direcți.
  • Se pot afla frecvent în situații de lucru care depășesc domeniul de specializare, implică gândire critică și identificarea unor soluții inovatoare.

Şef administraţie financiară, inginer şef cadastru, director (funcţie publica, minister), grefier şef secţie, şef birou vamal, farmacist au grad de complexitate 8 în draftul noii legi a salarizării la stat.

Judecător, decan, medic director medical, auditor public extern, profesor universitar, arhitect şef, programator IT, director general (funcţie publică, minister), director financiar contabil spital au grad de complexitate 9 în draftul noii legi a salarizării în sistemul public.

Director cu funcţie de auditor public extern, secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general au grad de complexitate 10 în draftul antemenţionat. Salariaţii care ocupă aceste funcţii:

  • coordonează elaborarea și/sau iau decizii cu privire la documente strategice, de importanță organizațională sau sectorială.
  • Se confruntă cu probleme complexe sau strategice, deciziile lor având impact la nivelul domeniului lor de activitate.
  • Funcții cu incompatibilități de nivel mediu sau înalt, precum și cu risc ridicat de corupție.
Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...