Raluca Turcan: Sper ca legea pensiilor şi legea salarizării să fie finalizate în aproximativ un an

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Constanţa, că speră ca noua lege a pensiilor, respectiv cea a salarizării să fie finalizate în aproximativ un an.
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 13:12
Raluca Turcan: Sper ca legea pensiilor şi legea salarizării să fie finalizate în aproximativ un an

„Sper ca legea pensiilor, una peste alta, cu tot cu dezbaterea parlamentară, să fie finalizată în maxim un an de zile. Iar legea salarizării este o lege extrem de delicată, care vizează foarte mulţi beneficiari, mulţi dintre ei lucrează în condiţii dificile sau în sectoare esenţiale şi facem această analiză temeinic şi sper ca în aproximativ un an de zile să finalizăm şi o lege a salarizării care, ulterior, să fie susţinută de toate ministerele de linie care reglementează categoriile socio-profesionale, astfel încât sistemul de salarizare public din România să ajungă să fie cu adevărat echitabil”, a afirmat Turcan.

Referitor la procesul de recalculare a pensiilor, ea spus că îşi doreşte să fie finalizat în circa doi ani, în condiţiile în care se va face în format electronic.

„Procesul în sine al recalculării are două etape. Una este această etapă de evaluare, (…). În paralel, pregătim varianta legislativă. Când sunt gata şi evaluarea şi varianta legislativă, se operează propriu-zis recalcularea, care fiind într-un format electronic nu va dura foarte mult timp. (…) Acest proces unic în ultimii 30 de ani mi-aş dori să reuşim să-l finalizăm în aproximativ doi ani de zile. Mai menţionez că în perioada 2005 – 2008, (…) s-au recalculat aproximativ un milion de pensii, în trei ani de zile. Iar noi ne propunem să recalculăm cinci milioane de pensii, în maxim doi ani de zile”, a declarat ministrul Muncii.

Ea a menţionat că softul pentru introducerea dosarelor pensionarilor în format electronic va fi lansat probabil săptămâna viitoare.

„Astăzi am aflat şi câteva informaţii încurajatoare, şi anume că softul în baza căruia vom colecta aceste date pentru evaluarea şi recalcularea dosarelor de pensii este aproape gata, chiar am făcut o simulare şi cel mai probabil săptămâna viitoare, împreună cu doamna secretar general şi domnul preşedinte al Casei de Pensii, vom lansa acest soft care va include toate datele necesare, cele cinci milioane de pensii din România, pentru a le duce la recalculare”, a spus Raluca Turcan.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...