1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

News

Legea antifumat: Comisarul european pentru sănătate este îngrijorat de amendamentele propuse în România

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a adresat, luni, o scrisoare preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Corneliu Buicu, exprimându-şi îngrijorarea legată de recentele amendamente aduse legii antifumat.

26 sep, 2016 | Agerpres

'Sunt îngrijorat de recentele evoluţii în ce priveşte permiterea fumatului în spaţii publice, în proiectul de lege care transpune în legislaţia românească Directiva UE referitoare la produse din tutun; un aspect care ar afecta negativ sănătatea publică şi protecţia sănătăţii cetăţenilor. Susţin în totalitate adoptarea măsurilor de control eficiente în ce priveşte consumul de tutun în România, măsuri care să protejeze cetăţenii, prin interzicerea fumatului în spaţii publice', a precizat comisarul european.

Potrivit acestuia, transpunerea unei directive europene în domeniu reprezintă o oportunitate pentru România de a-şi consolida măsurile de control în ceea ce priveşte fumatul în spaţiile în care nu este permis consumul de tutun.

'Conform datelor noastre cele mai recente, cetăţenii români se numără printre cetăţenii UE cei mai expuşi fumatului, în condiţiile în care 80% dintre persoane au declarat că au fost expuse fumului de ţigară în baruri, ceea ce reprezintă o valoare de trei ori mai mare decât media europeană. Din acest motiv, nu există un moment mai bun decât cel prezent pentru a proteja cetăţenii români de expunerea la fumul de ţigară şi de a contribui la atingerea obiectivului '2035 - prima generaţie fără tutun a României' ', a menţionat Vytenis Andriukaitis.

El a subliniat că măsurile de protejare a populaţiei împotriva fumatului în spaţii publice sunt în acord deplin cu Recomandarea Consiliului privind mediile libere de fumat (2009), prin care se cere statelor membre să asigure măsuri eficiente de protecţie împotriva expunerii la fumul de ţigară la locul de muncă, în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice.

Scrisoarea a fost prezentată mass-media în contextul în care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, statistici referitoare la frecvenţa fumatului în rândul tinerilor. Ei au făcut referire şi la amendamentele propuse la legea antifumat în Comisia de sănătate din Senat, conform cărora este permis fumatul în spaţii închise, cu condiţia ca acestea să fie inscripţionate în acest sens.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO