Legea asistenţei sociale, adoptată cu scandal

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore, în care reprezentanţii Opoziţiei şi cei ai Puterii s-au certat fie pe proceduri, fie pe cartele de vot. PSD şi PNL s-au opus adoptării actului normativ.
Economica.net - mar, 15 nov. 2011, 15:10

Amendamentele de fond ale Opoziţiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost respinse prin vot, iar dezbaterea a fost marcată de mai multe pauze de consultări.

Potrivit Mediafax, deputaţii PSD şi PNL au criticat această lege, arătând că este un pretext de diminuare a cheltuielilor cu asistenţa socială şi a sprijinului pentru populaţia săracă a României, în timp ce reprezentanţii PDL au susţinut legea.

Ioan Cindrea a anunţat că PSD nu votează acest proiect de lege deoarece scopul actului normativ este de a reduce cu o treime cheltuielile cu asistenţa socială şi „aruncă povara crizei economice spre cei năpăstuiţi”, În plus, a arătat Cindrea, actul normativ trece asistenţa socială în sarcina autorităţilor locale fără să asigure şi fondurile necesare.

Deputatul PNL Mariana Câmpeanu a spus că nici liberalii nu susţin proiectul de lege deoarece principiul solidarităţii sociale dispare, reprezintă o discriminare „revoltătoare” a persoanelor cu dizabilităţi şi mai mult defavorizează decât ajută categoriile vulnerabile.

Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a spus că democrat-liberalii susţin acest proiect foarte important pentru modul în care este organizată asistenţa socială.

Timpul de dezbatere a acestui proiect de lege a fost stabilit la o oră.

Cristian Dumitrescu (PSD) şi Ioan Oltean (PDL) au discutat în contradictoriu pe această temă, Dumitrescu arătând că şi o şedinţă de bloc durează mai mult, iar Oltean replicând că nu înţelege de ce este nervos.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat şi faptul că ministrul Muncii, Sulfina Barbu, nu a fost prezentă de la început la şedinţă, în locul ei fiind un secretar de stat.

În timpul votului pe articole, deputatul PNL George Scutaru a reclamat faptul că un coleg deputat liberal nu putea să voteze deoarece pe cartela sa apărea numele deputatului PDL Vasile Gherasim. Mircea Toader a spus că este o minciună prea gogonată deoarece numai pe calculator poate apărea numele de pe cartelă, iar Vasile Gherasim a arătat că are o singură cartelă cu care votează de la locul său.

După susţinerea amendamentelor la primele 22 de articole din lege, deputaţii au votat fără discuţii următoarele articole deoarece a fost epuizat timpul de dezbatere stabilit la o oră.

Votul final va fi dat tot în şedinţa de marţi.

Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect de lege, iar Senatul l-a adoptat tacit, după ce a dezbaterile au fost blocate timp de două luni.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 584,458 miliarde de lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a......
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice ...
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...