Legea care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern a fost promulgată de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, proiectul de lege care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern, după ce Parlamentul a admis parţial cererea sa reexaminare, în care solicita modificarea actului normativ, pentru că ar contravine normelor europene în vigoare.
Economica.net - lun, 07 nov. 2016, 12:56
Legea care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern a fost promulgată de preşedintele Iohannis

Cererea de reexaminare a fost adoptată de Parlament pe 18 octombrie, Camera Deputaţilor preluând forma adoptată de Senat, cu modificări minore privind claritatea legii şi a exprimării.

Senatul a adoptat legea preluând în cea mai mare parte solicitările făcute de Iohannis în cererea de reexaminare.

Astfel, potrivit amendamentelor admise, s-au modificat definiţiile marketingului şi personalului de marketing, pentru clarificarea textului fiind preluate definiţiile din Codul Internaţional de Marketing al Substituenţilor de Lapte Matern, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

S-a modificat, de asemenea, textul care prevede că personalul de marketing, în exerciţiul funcţiei sale, nu are dreptul să contracteze direct sau indirect femeile însărcinate, mamele de sugari, schimbând verbul cu „a contacta”.

De asemenea, în amendamente se mai precizează că Ministerul Economiei şi Comerţului notifică Comisiei Europene reglementările prevăzute în lege.

În plus, se menţionează că produsele vizate de lege şi care sunt introduse pe piaţă sau etichetate în conformitate cu prevederile legale în vigoare pot continua să fie comercializate după intrarea în vigoare a legii, până la epuizarea stocurilor respectivelor produse vizate. Acest termen este introdus, potrivit comisiei raportoare, pentru a asigura un termen care să permită producătorilor să se conformeze noilor reguli de etichetare.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, în noiembrie 2015, reexaminarea legii privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern.

Şeful statului arăta că intrarea în vigoare a legii ar conduce la riscul declanşării unei proceduri de infringement, deoarece, din analiza parcursului legislativ al legii, nu rezultă că România a îndeplinit procedura de notificare necesară în astfel de cazuri.

Preşedintele Klaus Iohannis mai preciza că această notificare este obligatorie, conform normelor europene în cazul etichetării, marcării şi ambalării produselor.

În cererea de reexaminare se menţiona că termenii folosiţi în lege contravin celor stabiliţi de reglementările europene.
Legea care interzice personalului medical să promoveze laptele praf în detrimentul alăptării la sân a fost adoptată în luna octombrie 2015, de Camera Deputaţilor.

Potrivit iniţiatorilor, parlamentari de la toate partidele, proiectul îşi propunea „crearea cadrului juridic necesar asigurării unei nutriţii adecvate şi sănătoase pentru sugari şi copii de vârstă mică până la doi ani, prin protecţia şi promovarea alăptării, în vederea menţinerii sau îmbunătăţirii stării de sănătate a acestora, prin asigurarea utilizării corecte a înlocuitorilor laptelui matern, atunci când aceştia sunt necesari, prin reglementarea marketingului lor şi prin furnizarea de informaţii consistente, obiective şi accesibile, într-o formă adecvată publicului”.

Proiectul prevede că Ministerul Sănătăţii, prin instituţiile din subordine, va avea responsabilitatea informării publicului în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor şi copiilor de vârstă mică până la 2 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...