Legea dării în plată a fost promulgată de Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 13 mai 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (PL-x 10/04.02.2019). Noua lege stabileşte exact cuantumul deprecierii leului de la care evoluţia valutară a creditului poate fi considerată impreviziune de către judecători.
Economica.net - mie, 13 mai 2020, 10:05
Legea dării în plată a fost promulgată de Iohannis

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Astfel, legea urmează să intre în vigoare.

Noua formă a legii dării în plată stabileşte condiţiile impreviziunii. Astfel, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul cu 52,6% şi creşterea obligaţiei de plată lunare a împrumutatului cu 50%, sunt considerate impreviziune, potrivit modificărilor aduse la legea 77/2016. 29 apr, 2020.
 
Potrivit noii legi, reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente: „a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit; şi b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă”. Senatorul Daniel Zamfir a ales o variație a cursului de 52,6% pe cel puțin trei luni. Potrivit acestui calcul toate creditele în franci elvețieni acordate în perioada de dinainte de criză pentru care creșterea cursului e mai mare sau în jurul a 100% și chiar majoritatea creditelor în euro sau dolari s-ar încadra la impreviziune.
 
De-a lungul parcursului legislativ legea a stîrnit atît reacţii politice, cat şi ale sectorului bancar, care aprecia recent că legea dării în plată, alături de alte şapte iniţiative legislative cu impact asupra sistemului bancar (plafonari de dobânzi, conversia creditelor, suspendarea plîţii ratelor sau eliminarea titlului executoriu) vor avea impct asupra economiei şi scăderea creditării.

Legea a suferit modificări de-a lungul timpului, noua formă fiind o modificare a legii 77/2016 privind darea în plată.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...