Legea dării în plată: băncile nu au primit, pe cale oficială, propunerile de amendamente – CPBR

Reprezentanţii băncilor comerciale îşi exprimă disponibilitatea de a participa la discuţiile cu privire la Legea dării în plată, însă susţin că nu au fost invitaţi să participe la lucrările comisiilor Senatului şi nici nu cunosc amendamentele care au fost depuse pentru modificarea formei iniţiale a actului normativ, reiese dintr-un punct de vedere transmis AGERPRES de secretarul general al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), Bogdan Preda.
Economica.net - mie, 03 feb. 2016, 10:10
Legea dării în plată: băncile nu au primit, pe cale oficială, propunerile de amendamente - CPBR

‘Nici reprezentanţii CPBR şi nici cei ai Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) nu au fost invitaţi să participe la lucrările comisiilor Senatului care ar fi trebuit să aibă loc astăzi (ieri – n.r.), 2 februarie a.c., în care înţelegem că urmau să fie discutate amendamentele propuse de iniţiator în urma retrimiterii proiectului de lege la Parlament, pentru reexaminare, de către preşedintele Klaus Iohannis. (…) Reprezentanţii comunităţii bancare nu au primit până în acest moment, pe cale oficială, nici de la iniţiator şi nici de la comisiile Senatului aceste noi propuneri de amendamente. La nivel de CPBR, am luat cunoştinţă de existenţa acestor amendamente în data de 28 ianuarie a.c. prin intermediul mass-media. (…) De altfel, pe pagina oficială a Senatului dedicată acestui proiect de lege nu figurează nici măcar în acest moment aceste noi amendamente propuse’, a mai spus Preda.

În plus, bancherii declară că au încercat să obţină aceste amendamente propuse de iniţiator direct de la comisiile Senatului, însă au fost refuzaţi pe motiv că este necesar acordul iniţiatorului în acest sens. Mai mult, reprezentanţii Senatului au susţinut că băncile nu ar trebui să cunoască amendamentele, pentru a nu influenţa votul, mai spune Bogdan Preda.

‘Nu putem comenta în numele băncilor relativ la propuneri de amendamente la care nu am avut acces oficial şi pe care le-am obţinut de la presă. Însă putem spune că atunci când vom avea acces la acestea la modul oficial vom încerca emiterea unui punct de vedere’, se mai subliniază în punctul de vedere citat.

În încheiere, reprezentantul CPBR reaminteşte faptul că băncile şi-au exprimat, atât public cât şi instituţional, disponibilitatea de a participa, la cel mai înalt nivel, la discuţii la nivelul comisiilor de specialitate şi al grupurilor de lucru pentru identificarea unor soluţii viabile în acord cu legile şi directivele naţionale şi europene, care să ţină cont de perspectiva stabilităţii şi dezvoltării economice a României pe termen mediu şi lung. ‘Pentru ca aceste discuţii şi consultări să se poată întâmpla însă, e nevoie să existe cadrul instituţional responsabil şi eficient care să permită acest lucru’, susţine Bogdan Preda.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a depus, în data de 26 ianuarie, la Senat amendamente la Legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să îşi cumpere o locuinţă sau un teren pentru o casă.

‘Am depus la Senat amendamentele la Legea dării în plată. Am introdus sintagma de ‘consumator’ în loc de ‘persoană fizică’, ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi’, a declarat, la acel moment, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii aflate la reexaminare în Parlament.

El a arătat că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată. În varianta iniţială, termenul era de 15 zile.

Liberalul a precizat că un alt amendament vizează faptul că legea se aplică şi persoanelor care au fost deja executate, dar au rămas cu datorii la bancă din cauza faptului că vânzarea casei nu a acoperit integral creditul. În acest context, aceste persoane pot merge la instanţă să ceară sistarea popririi pe venituri.

Potrivit lui Zamfir, o altă modificare prevede că legea se aplică şi garanţilor împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.