Legea dării în plată: Prima Casă ar putea să dispară. Iniţiatorul legii spune că oricum este un program „provizoriu”

Nicio bancă nu a depus vreun amendament la legea dării în plată care se discută astăzi în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, în ciuda faptului că au fost trimise invitații pentru participare la discuţii și către ANPC, ARB, BNR etc., după cum declară deputatul Daniel Zamfir. Cu toate acestea, bancherii atrag atenţia asupra faptului că legea anulează garanţia statului din programul Prima Casă, fapt care ar putea avea repercursiuni până la nivelul agenţiilor de rating, ar conduce la o majorare suplimentară a cerinţelor de capital şi a provizioanelor bancare şi în ultimă instanţă la dispariţia programului Prima Casă. Zamfir spune nonşalant că până la promulgarea legii dării în plată, Prima Casă, program guvernamental "provizoriu", s-ar putea să nu mai existe.
Gabriela Ţinteanu - lun, 08 feb. 2016, 21:59
Legea dării în plată: Prima Casă ar putea să dispară. Iniţiatorul legii spune că oricum este un program

Una dintre marile hibe ale legii dării în plată este faptul că, prin această lege, garanția statului, de 50% din valoarea împrumutului, în cadrul programului Prima Casă, este irevocabilă și are rangul unei datorii publice, după cum explică economistul șef al Raiffeisen Bank și președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Odată ce proiectul legii dării în plată spune că fidejusorii sunt exonerați de plată, garanția statului, acordată prin lege este anulată printr-o altă lege. “Efectele unui astfel de comportament al statului pot fi foarte nocive, inclusiv la agențiile de rating”, precizează Ionuț Dumitru. De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat referitor la acest lucru: “Un stat care îşi neagă garanţiile este practic în default”.

În plus, pentru bănci, anularea acestei garanții a statului poate crea un necesar suplimentar de capitaluri proprii sau provizioane pentru creditele deja acordate, iar programul Prima Casă este în pericol de disparițe. Ionuț Dumitru precizează că soluțiile la acest lucru ar fi două: fie să se excludă Prima Casă de la legea dării în plată, fie să se stipuleze clar că nu dispare garanția statului.

Băncile nu au adus nici un amendament la lege

Inițiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Zamfir precizează că programul guvernamental Prima Casă a fost gândit din start ca unul provizoriu, iar plafonul aprobat perntru acest an, de circa 1,7 miliarde de lei, este mai mic decât cel de anul trecut și s-ar putea epuiza până în aprilie când apare legea.

În plus, “dacă băncile comerciale au atâtea probleme cu acest program din cauza legii dării în plată, guvernul ar putea redirecționa aceste garanții către Agenția Națională pentru locuințe sau o altă agenție guvernamental”, a declarat Daniel Zamfir.

Acesta precizează că ședințele comisiilor sunt publice și oricine se poate înscrie și poate participa la discuții. Dar băncile, cei de la Protecția Consumatorului, Asociația Română a Băncilor sau Banca Națională nu au venit niciodată și până acum nu au depus nici un fel de amendament la acest proiect.

„Pot face amendamentele și le pot da unui parlamentar pentru a le susține. Dar nu văd nici un fel de amendamente la lege. Băncile trebuie totuși să înțeleagă că riscurile trebuie împărțite: riscul de dobândă și curs să îl suporte clientul, dar cel legat de ipotecă trebuie să-l suporte banca pentru că ea a avut evaluator imobiliar”, a declarat Zamfir.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ONRC: Aproape 53.000 de firme au fost radiate în primele zece luni din acest an
ONRC: Aproape 53.000 de firme au fost radiate în primele zece luni din acest an
Numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu peste 28% în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns la 1,78 cazuri la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti a ajuns la 1,78 cazuri la mia de locuitori
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, miercuri, de 1,78 cazuri la mia de locuitori, ...
GCS: 1.141 de cazuri noi de COVID-19. Peste 17.600 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 1.141 de cazuri noi de COVID-19. Peste 17.600 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 1.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...