Legea dării în plată: proiectul a trecut de Comisia Juridică. Urmează votul în plen

Deputatii din Comisia Juridica discuta la aceasta ora proiectul de lege care ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul ipotecat, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului, scrie Hotnews.
AGERPRES - mar, 24 nov. 2015, 12:01
Legea dării în plată: proiectul a trecut de Comisia Juridică. Urmează votul în plen

Proiectul trecuse de Senat si de Comisia de Buget a Camerei Deputatilor şi lipsea doar avizul favorabil al comisiei Juridice pentru a intra in plen. Dupa dezbateri, s-a trecut la propunerea eventualelor amendamente tehnice si apoi la votul pe articole. Proiectul a fost votat in unanimitate.

„BNR nu avizeaza proiectul in forma in care a fost prezentat. Exista riscul ca o banca poate da faliment. Asta e rolul meu, sa va spun despre riscurile potentiale. Iar daca acea banca va da faliment, va contamina alte trei banci. Nu spun ca acest risc se va produce, ci ca el exista! Nu e normal ca Sttul sa intervina printr-o lege in cadrul unui contract. Sa nu uitam ca banii dati pentru credite sunt ai deponentilor. Nu ar fi normal ca deponentul care vine sa-si ia dobanda, banca sa-i dea o cada sau o fereastra. Se va invoca aici dreptul bancii de a contesta. Numai ca acest drept trimite la articolul 4 care nu are nicio prevedere cu caracter social”, a declarat şeful Comisiei de Supraveghere din BNR.

 

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

 

Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru stingerea în acest mod a datoriilor sunt: între părţi s-a încheiat un contract de credit, iar bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

 

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a declarat că proiectul vine în ajutorul celor 800.000 de familii care nu mai pot să-şi plătească ratele la bancă pentru că salariile lor sunt mai mici decât erau când au contractat creditele.

 

‘Astăzi, în România, există 800.000 de familii care nu îşi mai pot plăti ratele la bancă. Prin această lege reuşesc să fac ca aceste familii să nu devină cazuri sociale. În situaţia în care unul din trei români nu mai poate plăti creditele la bancă, vorbim despre o problemă a sistemului bancar, o problemă pe care trebuie să o rezolvăm de urgenţă’, a precizat Zamfir.

 

Potrivit expunerii de motive, acest proiect, care transpune prevederile Directivei 17/2014 a Parlamentului European, îşi propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării unui credit, să stingă integral obligaţia acestuia.

 

‘Darea în plată reprezintă o soluţie echitabilă atât pentru debitor, cât şi pentru creditor care la momentul acordării creditului a apreciat că imobilul adus ca garanţie acoperă valoarea acordată’, mai indică expunerea de motive.


Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...