Legea falimentului personal: Dezbaterea finală în Comisia juridică, cel mai târziu luni – Nicolescu

Vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, liberalul Theodor Nicolescu, a afirmat că dezbaterea finală în comisie a proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice ar putea avea loc cel mai târziu luni, urmând să fie adoptat un raport şi acesta să fie prezentat cât mai rapid în plenul Camerei.
Economica.net - mie, 28 ian. 2015, 14:00
Legea falimentului personal: Dezbaterea finală în Comisia juridică, cel mai târziu luni - Nicolescu

‘Aşteptăm ca Ministerul Justiţiei să vină cu amendamentele despre care vorbeam. Astăzi au venit cu nişte propuneri, cu nişte variante care nu sunt, aşa cum au arătat (n.r. iniţiatorul), într-o formă finală. Am discutat în principiu cu privire la acele variante, aşteptăm forma finală pe care să o putem prelua cu amendamente şi pe care să o discutăm. (…). Din punctul nostru de vedere, ne-am dori ca cel târziu luni, depinde exclusiv de Ministerul Justiţiei, să avem aceste amendamente pe care noi să le dezbatem, să avem şi un raport care să poată intra la plen’, a declarat miercuri Nicolescu după încheierea dezbaterii pe acest proiect.

El a admis că nu a fost stabilită cu certitudine o dată exactă privind dezbaterea finală în comisie a acestei iniţiative legislative, întrucât acest lucru depinde ‘efectiv de viteza cu care Ministerul Justiţiei va reuşi să lucreze’, scrie Agerpres.

Nicolescu a afirmat că luni sau marţi legea ar putea intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

‘Nu cred că mai avem timp până vineri să facem această sesiune extraordinară. Eu sper ca cel târziu luni, pentru că Ministerul Justiţiei ceruse termen până luni, să avem dezbaterea finală în comisie, pe lege, să avem raportul şi de ce nu luni sau marţi să intre la plenul Camerei Deputaţilor’, a spus Nicolescu.

Întrebat dacă şi celelalte trei iniţiative legislative pe această temă aflate în Parlament ar trebui aduse în Comisia juridică, Theodor Nicolescu a răspuns afirmativ, menţionând că importantă este forma finală a proiectului.

‘Celelalte trei iniţiative legislative vor fi conexate, evident, pentru că aşa prevede regulamentul. Aici a fost o încălcare de regulament la început pentru că, în conformitate cu dispoziţiile regulamentului, toate celelalte proiecte se anexează la primul proiect depus. În cazul acesta s-a făcut invers, a fost o decizie a Biroului permanent al Camerei. Important este să avem un proiect de lege pe care să-l putem dezbate. Cele trei proiecte de lege vor veni ca amendamente la acest proiect şi foarte probabil că vor fi respinse. Aşa prevede regulamentul’, a arătat deputatul liberal.

Secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, liberalul Gabriel Andronache, a afirmat în cadrul dezbaterilor de miercuri că această lege ar putea deveni neconstituţională.

‘Dacă pentru această procedură administrativă vor fi necesare fonduri publice, să fie foarte clar că această lege va deveni neconstituţională. Se spune foarte clar că dacă legea nu are sursă de finanţare la momentul adoptării în anul respectiv, şi vă spun clar că în bugetul de stat pe 2015 nu există niciun leu pentru o astfel de procedură, legea este neconstituţională – art.138 alin. 5 din Constituţie. (…) În situaţia actuală, este evident că această procedură administrativă nu va permite intrarea în vigoare a legii în anul 2015. Este aproape imposibil să credem că această lege va intra în vigoare cu o procedură administrativă care va solicita bani de la bugetul de stat în 2015. Situaţia este simplă şi clară. Noi, PNL, am dori adoptarea reglementării, am făcut tot ceea ce ne-a stat în putinţă, mai departe constatarea este simplă’, a precizat Andronache.

Scopul actului normativ aflat în dezbaterea comisiei este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fără activităţi antreprenoriale, aflate în insolvenţă, prin rambursarea banilor în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor respectivilor debitori.

‘Prezenta lege se aplică în cazul procedurilor de insolvenţă care afectează persoanele fizice – debitori – care au domiciliul permanent în România, bunurile sau sursa veniturilor se regăsesc în România şi nu acţionează ca persoane fizice autorizate la momentul solicitării declanşării procedurii de insolvenţă şi nu au nicio datorie care rezultă din activităţi comerciale desfăşurate în nume propriu’, se arată în textul adoptat de comisie.

MJ a propus un amendament potrivit căruia debitorul are dreptul de a opta, în cazul falimentului personal, între procedura administrativă şi procedura judiciară pentru stingerea datoriilor. Procedura administrativă constă într-un plan de rambursare, iar procedura judiciară constă în lichidarea de bunuri. Amendamentul va fi dezbătut în şedinţele următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...