Legea manualului ar putea fi pusă în dezbatere publică până la mijlocul lunii iunie

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale Liviu Pop a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că până la mijlocul lunii iunie ar putea fi pus în dezbatere publică proiectul de lege privind manualele şcolare, care va fi apoi introdus în circuit parlamentar.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 12:30
Legea manualului ar putea fi pusă în dezbatere publică până la mijlocul lunii iunie

‘Vom iniţia proiectul privind legea manualului şcolar, lege care până la mijlocul lunii iunie o să o facem publică, evident în urma dezbaterilor cu actorii implicaţi: federaţia părinţilor, asociaţiile de elevi, sindicatele, editurile, Academia Română, mediul universitar. Proiectul îşi va urma cursul normal prin Parlament, dar este important să elaborăm, alături de experţii noştri, un document care să reunească tot ce înseamnă manual şcolar’, a afirmat demnitarul.

Potrivit lui Pop, prioritatea ‘unu’ a MEN este legată de manualele şcolare pentru clasa a V-a.

Secretarul de stat a afirmat că la începutul lunii ianuarie, la preluarea mandatului, a constatat o ‘întârziere’ în elaborarea programelor şcolare pentru clasele V-VIII.

‘La începutul lunii ianuarie când am preluat mandatul am constatat o întârziere nepermisă în elaborarea programelor şcolare pentru clasele V-VIII. Aşa cum bine ştiţi, prin angajamentele Ministerului Educaţiei, anul acesta copiii de clasa a V-a trebuie să înceapă anul şcolar pe noile programe şcolare. Anul viitor a VI-a, astfel încât până în 2020 cei de clasa a VIII-a să lucreze pe noile programe şcolare. Termenul de elaborare a acestor programe şcolare era octombrie anul trecut. Din păcate, în ianuarie, când am ajuns, nu exista finalizat acest termen. Am reuşit să cerem unităţilor competente din subordinea ministerului să finalizeze acest draft. Am reuşit săptămâna trecută să îl punem în dezbatere publică. Săptămâna viitoare va avea loc inclusiv cu Academia Română pe programele V-VIII, în aşa fel încât experţii Academiei Române să îşi pună amprenta pe ceea ce înseamnă programe şcolare pentru toţii copiii din învăţământul gimnazial din România. Urmează ca, la începutul lunii martie, să finalizăm aceste programe, să le aprobăm prin act normativ, rămânându-ne la dispoziţie şase luni de zile pentru editarea manualelor şcolare’, a explicat Pop.

El a precizat că MEN caută soluţii astfel încât la începutul anului şcolar viitor elevii să aibă manualele şcolare conform noilor programe.

‘Căutăm soluţii pentru ca, la început de septembrie, să avem manualele pe masa copiilor şi manualele în contextul noilor programe şcolare. Nu există amânare de implementare a manualelor şcolare, pentru că asta înseamnă un an din viaţa copiilor pierdut. (….) Pentru ceilalţi, unde avem de asigurat retipăririle, am cerut o analiză să facem retipăririle în aşa fel încât să eliminăm din sistem anumite manuale care sunt depăşite moral sau chiar lipsa de manuale, acolo unde punctual în anumite şcoli din ţară ne-au fost semnalate de către elevi, părinţi sau chiar mass-media. Avem dezbatere publică încă o săptămână pe programele şcolare, urmând ca cel târziu în 3 martie să se finalizeze acest proces’, a spus reprezentantul MEN.

El a menţionat că MEN a făcut publică lista materialelor didactice auxiliare care se folosesc la nivelul unităţilor de învăţământ.

‘Nu au fost publicate niciodată didacticile auxiliare care nu pot fi folosite în şcoală decât cu aprobarea MEN’, a subliniat Liviu Pop.

Secretarul de stat a anunţat totodată că, la finalul lunii februarie, ordinul privind structura anului şcolar viitor, va fi aprobat.

‘La finalul lunii februarie, cel târziu, să avem aprobat acest document şi toţi copiii, părinţii şi elevii din România şi profesorii să ştie exact cum arată structura anului şcolar’, a conchis demnitarul.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...