1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 10 º

Economie

Legea minelor: Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor

Comisiile de Industrii şi Administraţie din Cameră au adoptat, luni, un amendament la Legea minelor, depus de PNL, potrivit căruia statul, ca proprietar al resurselor naturale, are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale.

09 dec, 2013 | Mediafax

Legea minelor interzice, totodată, acordarea de licenţe şi contracte pentru exploatarea resurselor naturale naţionale în vederea realizării unor proiecte care ar transforma zonele de extracţie în regiuni monoindustriale, potrivit unui alt amendament PNL adoptat.

Legea minelor prevede şi obligaţia companiilor din industria extractivă de a exploata resursele naturale utilizând "procedeele şi mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea populaţiei din zonele vizate", potrivit unui alt amendament depus de PNL şi adoptat de Comisii.

Totodată, actul normativ prevede şi obligaţia companiilor de a-şi asuma o responsabilitate reală pentru gestionarea sigură a deşeurilor, pentru repararea daunelor provocate mediului şi pentru despăgubirea promptă, cu bună credinţă şi cu respectarea prevederilor legale a tuturor celor care au de suferit în urma activităţii lor curente sau a unor situaţii excepţionale, respectiv accidente, îmbolnăviri legate de substanţele toxice utilizate.

Un alt amendament adoptat, depus de PNL, prevede faptul că publicul trebuie să aibă acces nerestricţionat la toate informaţiile legate de procesul de acordare a licenţelor de prospectare/ explorare/ exploatare şi de modul în care aceste proiecte sunt implementate, cu excepţia patentelor industriale şi a datelor cu caracter confidenţial protejate prin lege, indiferent dacă deţinătorul acestora este o entitate publică sau privată.

Totodată, potrivit unui alt amendament PNL, situaţia privind toate sumele de bani plătite în mod legitim în procesul de obţinere a licenţelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie să fie pusă la dispoziţia publicului.

Un alt amendament PNL adoptat de Comisii interzice formularea şi inserarea oricăror clauze de confidenţialitate în contractele încheiate între stat şi reprezentanţii industriei extractive care pot conduce la dezinformarea publicului.

Autorităţile competente au obligaţia să publice toate informaţiile legate de contractele prin care statul concesionează resursele naturale în vederea exploatării, cu excepţia patentelor industriale, care au caracter confidenţial, inclusiv documentaţia de achiziţie, lista scurtă a companiilor calificate, ofertele primite, câştigătoare şi necâştigătoare, şi termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu excepţia eventualelor informaţii care sunt protejate de acte normative privind informaţiile clasificate, se mai prevede într-un alt amendament PNL adoptat.

Alte amendamente PNL adoptat prevăd obligaţia autorităţilor competente de a elabora şi publică un registru naţional al licenţelor şi concesiunilor în domeniul extractiv, inclusiv în format online, precum şi de a realizează şi publică pe pagina proprie de internet a unor rapoarte semestriale cu privire la toate veniturile colectate la bugetul statului sau în bugetele locale din activităţi de exploatare a resurselor naturale (taxe, redevenţe, plăţi în natură).

Alt amendament PNL adoptat prevede faptul că accesul presei la şedinta organizată de autoritătile competente pentru desemnarea câştigătorilor licentelor/contractelor pentru exploatarea resurselor naturale este nerestrictionat.

Legea minelor a fost adoptată, luni, de către Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie ale Camerei, în forma agreată în USL, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse, actul normativ urmând să intre marţi dimineaţă pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO