Legea pensiilor aleşilor locali a fost modificată în comisiile din Cameră, după decizia CCR. Se va aplica din 2017

Comisiile juridică şi de administraţie din Camera Deputaţilor au adoptat, în şedinţele de miercuri şi joi, modificări la Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, după decizia CCR, printre care stabilirea unei noi surse de finanţare, urmând ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2017.
Economica.net - vin, 01 apr. 2016, 08:30
Legea pensiilor aleşilor locali a fost modificată în comisiile din Cameră, după decizia CCR. Se va aplica din 2017

Toate modificările au fost adoptate, miercuri, de Comisia pentru administraţie, aceste amendamente fiind „însuşite” fără dezbateri, joi, de către deputaţii jurişti.

Potrivit deputatului PSD Florin Iordache, au fost rezolvate criticile aduse de CCR. În continuare, legea nu se va aplica consilierilor locali şi judeţeni, ci doar primarilor, viceprimarilor, şefilor de Consilii Judeţene şi vicepreşedinţilor acestora.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a declarat că judecătorii CCR au făcut o recomandare doar cu privire la includerea tuturor categoriilor de aleşi locali, astfel încât nu se poate pune problema unei noi decizii negative.

Deputaţii au modificat şi prevederile pe care CCR le-a considerat neclare în lege. „Am prevăzut foarte clar că, pentru a primi această indemnizaţie, este necesar minimum un mandat întreg. Restul primesc fracţie în funcţie de câte luni a avut respectivul ales. Dacă un ales local a fost şi parlamentar, nu poate primi această indemnizaţie concomitent cu indemnizaţia de parlamentar”, a explicat Florin Iordache.

Sursa de finanţare o constituie bugetele autorităţilor locale, şi nu cel al Ministerului Dezvoltării, aşa cum se prevedea iniţial.

„Era discriminatoriu pentru aleşii locali. Le cerem performanţă, le cerem să îşi conducă bine comunităţile. (…) Să primească aceste indemnizaţii”, a motivat Iordache necesitatea legii.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, acela fiind momentul în care foştii aleşi locali îşi vor putea cere drepturile. Între timp, Guvernul va elabora şi normele de aplicare.

Modificările aduse de comisiile din Camera Deputaţilor vor fi votate săptămâna viitoare în plen, urmând ca proiectul să meargă apoi la Senat, pentru votul decisiv.

Curtea Constituţională a arătat, în motivarea deciziei de neconstituţionalitate a Legii pensiilor aleşilor locali, că aceasta discriminează între diferitele categorii de aleşi locali, excluzând, de exemplu, consilierii locali şi judeţeni, şi nu precizează clar sursa de finanţare.

Potrivit motivării judecătorilor Curţii Constituţionale, legea încalcă prevederile Legii fundamentale „întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică” a acestei indemnizaţii pentru limită de vârstă, dar nici cu privire la beneficiarii prevederilor şi a modului de stabilire a cuantumului ei. Mai mult, discriminează între diferitele categorii de aleşi locali, nefiind acordată tuturor celor care ocupă funcţii de conducere la nivel local, în baza votului cetăţenilor, astfel încât apare o „inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleşii”. Nu în ultimul rând, legea stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale.

CCR nu a reţinut însă şi critica Guvernului potrivit căreia această lege intră în categoria celor cu efecte de retroactivitate.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...