1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

News

Legea pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, adoptată. Dragnea: Până la iarnă am putea avea o decizie privind familia

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care prevede că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc într-o zi de duminică, ultima din interiorul perioadei de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire, scrie News.ro. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că va putea fi avansat un calendar privind organizarea referendumului pe tema familiei după ce preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea adoptată marţi, preconizând că, în lipsa unor contestaţii la CCR sau a altor întârzieri, până la iarnă s-ar putea ajunge la o decizie.

05 sep, 2017 | News.ro

Proiectul a fost iniţiat de 47 de parlamentari PSD.

Potrivit modificărilor aduse Legii referendumului, este prevăzut explicit că referendumul trebuie să se desfăşoare duminica, în condiţiile în care legislaţia actuală lasă deschisă posibilitatea organizării unui plebiscit în orice zi a săptămânii, scrie News.ro.

Concret, proiectul susţinut de senatorii PSD constă în adăugarea a patru alineate la articolul 6 din Legea referendumului. ”Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută la art. 151 (alin. 3) din Constituţia României, calculată de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare, această dată”, se arată la alineatul 4 al articolului 6.

Prevederea constituţională la care se face referire în alineatul de mai sus se referă la obligativitatea organizării refererendumului în cel mult 30 de zile de la data adoptării de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

Şerban Nicolae susţine că proiectul este necesar pentru clarificarea legislaţiei privind plebisicitul. ”Pentru asigurarea unei proceduri clare aplicabile tuturor iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, a fost elaborat prezentul proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional ce ar putea fi iniţiat începând cu referendumul ce trebuie organizat cu privire la iniţiativa cetăţenească ce se află pe rolul Parlamentului”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional şi va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO