1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Legea plafonării dobânzilor a fost votată în plenul Parlamentului. Dobânzile vor fi plafonate în funcţie de creditul accesat şi de finanţator

Legea plafonării dobânzilor la creditele accesate de persoanele fizice a fost votată astăzi în plenul parlamentului şi, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională de către PNL, va merge la promulgare. Potrivit formei finale a legii, plafonarea dobânzilor se aplică şi pentru creditele în derulare, după cum a declarat senatorul Cătălin Zamfir, iniţiatorul proiectului legislativ, iar modelul ales este cel practicat de Marea Britanie. Astfel, DAE la creditul ipotecar nu poate depăşi dobânda cheie a BNR plus 2%,la creditul de consum mai mare de 15.000 de lei, dobânda maximă nu poate fi mai mare decât dobanda BNR plus 15%, iar la creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma finală de rambursat nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.

Legea plafonarii dobanzilor la credite si imprumuturi, "cea mai importantă lege anti-cămătărie", cum a fost numită de către iniţiatorii ei, a fost adoptată de Parlament!

Cei care au votat împotrivă au fost reprezentanţii partidelor USR şi PNL. Dacă nu va fi contestată de către PNL la Curtea Constituţională, această formă a legii va merge către promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

"Majoritatea statelor din UE (Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania) practică plafonarea dobânzilor, utilizând diferite metode calcul. De exemplu, în Germania, plafonarea dobânzii s-a făcut prin hotărâre judecătorească (DAE maxim= 2X DAE mediu). În plus, dobânda medie la credite ipotecare pentru persoane fizice în UE este 1.41%, în vreme ce în România este 6.99%. Aşadar românii plătesc costuri cu creditarea triple faţă de cetăţenii germani. În acelaşi timp şi profiturile băncilor sunt triple faţă de media europeană", a declarat senatorul Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii.

Tot el precizează că la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a confirmat recent că dobânzile din contractele de credit trebuie plafonate la nivelul celor obișnuite, iar dobânzile moratorii (penalităţile de întârziere) excesive trebuie eliminate din contract. "Întrucât autoritățile tolerează dobânzile excesive, care au devenit un adevarat model de business în România (așa cum rezultă din Raportul BNR privind stabilitatea financiară din decembrie 2018), înseamnă că creditarea ilegală, clandestină, care alimentează economia subterană, are un mare potențial de creștere. IFN –urile au practicat dobânzi astronomice, ajungându-se la dobânzi de peste 20.000%", a subliniat Zamfir.

Principalele modificări aduse de noul proiect de lege de plafonare a dobânzilor sunt următoarele:

În cazul creditelor imobiliare, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de referinta practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă (care astazi e 2%). Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate.

Ceea ce este important de subliniat este faptul că, această legea, dacă va fi promulgată, va fi aplicată şi contractelor în derulare, nu doar contractelor de credit viitoare. Revenim cu forma completa a legii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO