Legea prevenţiei, în primă lectură la Guvern; proiectul vizează aproximativ 290 de contravenţii

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, a declarat, joi la finalul şedinţei de guvern, că Legea prevenţiei a primit majoritatea avizelor necesare, precizând că în actul normativ aflat în primă lectură, au fost introduse aproximativ 290 de contravenţii la propunerea ministerelor avizatoare şi acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată, în urma actului de control dându-se doar un avertisment fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege. Petrescu a precizat că Legea prevenţiei urmează să fie aprobată săptămâna viitoare în şedinţa Executivului, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 19:08
Legea prevenţiei, în primă lectură la Guvern; proiectul vizează aproximativ 290 de contravenţii

„Astăzi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a primit majoritatea avizelor şi a intrat în şedinţă într-o primă lectură. Actul normativ constituie principiile de bază ale codului economic al României. Este structurat pe doi piloni esenţiali şi anume crearea cadrului optim de educare şi informare a operatorilor economici şi identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control”, a arătat Petrescu, citat de News.ro.

El a precizat că aceasta este o primă măsură „de emancipare” a actului de control şi un prim pas de restabilire a unui cadru de încredere, element esenţial pentru „un mediu de business stabil şi sănătos”.

„Legea prevenţiei va aduce efectul cerut de antreprenori de mult timp, o normalizare a relaţiei mediu de afaceri – autorităţi de control bazată pe încredere, pe informare şi educare, conformare colaborativă, astfel încât împreună să contribuim la predictibilitatea şi stabilitatea cadrului general de business”, a explicat ministrul pentru mediul de afaceri.

El a subliniat că Ministerul pentru mediul de afaceri a integrat propunerile de contravenţii venite din partea a peste 17 ministere şi agenţii care au în prortofoliu organisme cu atribuţii de control.

„A fost proiectul de lege ce a avut parte de una dintre cele mai extinse proceduri de consultare publică. Linia de demarcaţie a contravenţilor care intră sub incidenţa legii şi faptele care nu pot beneficia de prevenţie din cauza gradului de pericol social ridicat pe care prezintă este stabilt şi asumat exclusiv de fiecare minister în parte”, a mai spus Petrescu.

Ministrul a afirmat că aproximativ 290 de contravenţii au fost introduse la propunerea ministerelor avizatoare.

„Sub incidenţa acestei legi sunt şi fapte care nu se referă la activităţi unde intenţia de a încălca legea este evidentă şi care nu prezintă un grad de pericol social ridicat. Aceste contravenţii sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri, protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţia locală, afaceri interne”, a arătat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Potrivit acestuia, cadrul reglementat de acest act normativ acordă operatorilor economici posibilitatea de a remedia o abatere constatată la primul control într-un termen de maxim 3 luni de zile. Facilitatea introdusă pentru antreprenori constă în faptul că, spre deosebire de până acum, în urma actului de control se dă doar un avertisment fără aplicarea sancţiunii prevăzute de lege pentru contravenţia înregistrată, urmând, după expirarea termenului acordat, după un nou control, să se constate fie remedierea acesteia fie să se aplice sancţionarea pentru neconformare.

„Totodată, operatorul care a fost identificat ca fiind neconform beneficiază de prevenţie o singură dată pentru oricare dintre contravenţii în termen de 3 ani de la data aplicării sancţiunii avertismentului”, a mai spus Petrescu.

Petrescu a spus că Legea prevenţiei va fi aprobată săptămâna viitoare în şedinţa Executivului.

„Este trimestrul II pentru a fi adoptată şi trimisă în cele două Camere ale Parlamentului. Urmează ca săptămâna viitoare să fie adoptată de către Guvern”, a spus Petrescu.

Legea prevenţiei reprezintă un element central al politicii de reglementare pro business, fiind o etapă în strategia de îmbunătăţire a mediului de afaceri, alături de alte proiecte importante ale ministerului: Legea lobby-ului, Legea parteneriatului public privat, armonizarea legislaţiei în domeniul comerţului, contribuţia la Codul Economic prin propuneri la Legea 31/1990 şi altele.

Te-ar mai putea interesa și
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an
Arieratele curente au crescut cu 12 miliarde de lei în primele patru luni din acest an, a spus, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul......
Ciucă: Există o serie de scenarii pe care specialiştii militari le analizează privitor la situaţia din Ucraina
Ciucă: Există o serie de scenarii pe care specialiştii militari le analizează privitor la situaţia din Ucraina
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Cluj, că specialiştii militari analizează în prezent mai multe scenarii ...
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi ...
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...