Legea privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, act normativ care transpune două directive europene.
Economica.net - lun, 03 dec. 2018, 19:22
Legea privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, promulgată

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 aprilie 2014 de modificare a Directivei 2011/92/UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

Potrivit legii, procedura de evaluare a impactului asupra mediului integrează, după caz, evaluarea adecvată asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, precum şi evaluarea posibilelor efecte ale emisiilor industriale şi evaluarea pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectele care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele se derulează coordonat cu procedura de emitere a avizului de gospodărire a apelor care include evaluarea impactului asupra corpurilor de apă.

Autorităţile publice centrale sau teritoriale pentru protecţia mediului, cu participarea autorităţilor publice centrale sau locale, după caz, care au atribuţii şi responsabilităţi specifice în domeniul protecţiei mediului, conduc procedura de evaluare a impactului asupra mediului.

În acest sens, se constituie o comisie de analiză tehnică (CAT), prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, prin ordin emis de prefect, iar la nivelul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ‘Delta Dunării’, prin ordin emis de prefectul judeţului Tulcea.

Autorităţile prezintă, în scris, puncte de vedere cu privire la solicitarea acordului de mediu şi a aprobării de dezvoltare, în urma verificării, conform competenţelor proprii, a faptului că informaţiile prezentate de titularul proiectului în cadrul evaluării impactului asupra mediului respectă legislaţia specifică.

Proiectele care pot avea efecte semnificative asupra mediului fac obiectul unei solicitări de aprobare de dezvoltare şi unei evaluări a impactului lor asupra mediului înaintea emiterii acestei aprobări.

Printre aceste proiecte se numără rafinăriile de ţiţei, cu excepţia celor care produc numai lubrifianţi din ţiţei, şi instalaţii de gazeificare şi lichefiere a minimum 500 tone de cărbune sau şisturi bituminoase pe zi, termocentralele şi alte instalaţii de ardere cu o putere termică de minimum 300 megawaţi, centralele nucleare şi alte reactoare nucleare, inclusiv dezafectarea sau dezasamblarea acestora, instalaţiile pentru reprocesarea combustibilului nuclear iradiat, instalaţiile integrate pentru producerea fontei cenuşii pentru turnătorie şi a oţelului, instalaţii destinate producerii metalelor brute neferoase din minereuri.

Alte proiecte se referă la instalaţii chimice integrate, construirea de linii pentru traficul feroviar de lungă distanţă şi a aeroporturilor, construirea de autostrăzi şi de drumuri expres, căi navigabile interioare şi porturi fluviale care asigură traficul, porturi comerciale, extracţia petrolului şi a gazelor naturale în scopuri comerciale.

Legea prevede şi ca evaluarea impactului asupra mediului să identifice, să descrie şi evalueze, în mod corespunzător, pentru fiecare caz în parte, efectele semnificative directe şi indirecte ale unui proiect asupra următorilor factori: populaţia şi sănătatea umană; biodiversitatea, acordând o atenţie specială speciilor şi habitatelor protejate; terenurile, solul, apa, aerul şi clima; bunurile materiale, patrimoniul cultural şi peisajul; interacţiunea dintre factori.

Autoritatea competentă pentru protecţia mediului ia decizia cât mai rapid posibil şi în termen de cel mult 90 de zile de la data la care titularul proiectului a transmis toate informaţiile necesare.

O dată la şase ani, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului informează Comisia Europeană, în cazul în care există informaţii disponibile, cu privire la: numărul proiectelor care au făcut obiectul unei evaluări a impactului asupra mediului, defalcarea evaluărilor impactului asupra mediului în funcţie de categoriile de proiecte, durata medie a procesului de evaluare a impactului asupra mediului, estimări generale privind costul mediu direct al evaluărilor impactului asupra mediului, inclusiv a impactului pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...