Legea privind statutul magistraţilor şi legea ANI au intrat în procedură de urgenţă la Senat. Termen pentru raport, lunea viitoare

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a modificărilor aduse legii ANI, ambele acte normative fiind adoptate tot luni, într-o şedinţă ad-hoc a Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, pe 18 decembrie, anunță News.ro.
Economica.net - lun, 11 dec. 2017, 18:05
Legea privind statutul magistraţilor şi legea ANI au intrat în procedură de urgenţă la Senat. Termen pentru raport, lunea viitoare

„Senatul a fost sesizat, astăzi, în calitate de Cameră decizională, cu două proiecte de legi care au fost astăzi votate la Camera Deputaţilor. Este procedura uzuală şi, sigur, în calitate de preşedinte al Senatului am convocat Biroul Permanent pentru a stabili pentru cele două legi termenele de depunere a amendamentelor şi de prezentare a raportului final. Pentru ambele legi, termenul de depunere a amendamentelor a fost stabilit pentru joi, 14 decembrie, ora 9:00, iar depunerea raportului, luni, 18 decembrie”, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent, citat de News.ro.

Senatorul USR Mihai Goţiu a acuzat coaliţia de abuz de putere.

„Abuzul de putere continuă la minut. Tocmai am ieşit dintr-o şedinţă a BP care încalcă cel puţin două prevederi ale Regulamentului. În primul rând, art. 85, aliniat 1: proiectul programului de activitate pentru săptămâna următoare este supus spre adoptare Senatuilui şi se adoptă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi. La plen s-a supus la vot un program de lucru pe această săptămână care nu are inclusă această şedinţă a Biroului Permanent. O a doua prevedere încălcată este art. 37, alin. l care prevede că o convocare este însoţită de o propunere de ordine de zi. (…) În momentul în care s-a făcut această convocare ni s-a transmis doar un SMS, cu aproximativ 20-25 de minute înainte, fără a se spune ce e pe ordinea de zi. Poate că unora li se par detalii minore. Din punctul meu de vedere arată doar faptul că puterea e pur şi simplu dispusă să încalce în picioare orice regulă a parlamentalismului, a democraţiei, care prevede dezbatere, respectarea unor reguli şi legi”, a declarat Mihai Goţiu la finalul şedinţei de Birou Permanent.

Camera Deputaţilor a adoptat luni cu 179 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă” modificările aduse legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor într-o şedinţă de vot final convocată ad-hoc. De asemenea, a fost adoptată, cu 167 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă” şi modificarea legii ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept.

Decizia de convocare a sesiunii de vot final a fost luată de comitetul liderilor, la propunerea liderului deputaţilor PSD, Ioan Munteanu.

În mod normal, sesiunea săptămânală de vot final în Camera Deputaţilor este marţi, după prânz.

„Care e diferenţa dacă a azi sau dacă e mâine?”, a spus Florin Iordache, întrebat de ce intră azi la vot final legea 303/2004 şi nu marţi, aşa cum este normal.

„Noi nu ţinem şedinţele de Birou Permanent în funcţie de cum se organizează protestatarii”, a mai spus el.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercurea trecută pe articole în Camera Deputaţilor, într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.

Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

„Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Gabriel Vlase, la finalul dezbaterilor.

De asemenea, şi legea care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept va intra la vot final.

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...