Şarlatanii din medicina alternativă sunt protejaţi de lege de zece ani. Nu sunt traşi la răspundere dacă fac malpraxis

Zece ani. Atât au trecut de când legea care declarativ reglementează medicina alternativă apără de fapt interesele impostorilor care promit vindecarea unor maladii în faţa cărora medicina alopată e uneori neputincioasă. Şarlatanii din domeniul medicinei alternative prosperă şi nu sunt traşi la răspundere dacă fac malpraxis, din cauza unei legi proaste şi perimate, care este în vigoare de aproape zece ani şi care nici astăzi nu are norme de aplicare. Abia acum proiectul privind normele de aplicare a Legii nr. 118/2007 este în curs de examinare la Ministerul Sănătăţii. De ce adoptarea legislaţiei secundare, o soluţie de compromis a Ministerului de resort, nu va pune ordine în domeniul medicinei alternative?
Cristina Şomănescu - mar, 16 mai 2017, 21:00
Şarlatanii din medicina alternativă sunt protejaţi de lege de zece ani. Nu sunt traşi la răspundere dacă fac malpraxis

Medicina alternativă în România anului 2017: „exerciţiul de respiraţie se face în serii de trei, inspirând adânc pe nas şi expirând pe gură cu limba scoasă. Astfel, oxigenul nou nu îl mai întâlneşte pe cel vechi, impropriu la respiraţie, precum apa stătută la băut”.

„Energochiropractica este o procedură proprie, nevătămătoare, care foloseşte mai multe tehnici în acelaşi timp: presopunctura, acupunctura, reflexoterapia, masajul şi sin-energoterapia. Prin concentrare profundă, prin poziţionarea, fotografierea exactă în memorie a acestor stări, domnul Brînduşa reuşeşte folosind mâinile să găsească un unghi sau mai multe unghiuri care prin anumite manevre readuc la starea normală aceste dezechilibre, pacientul nemaiavând dureri şi dificultăţi de mişcare”, spune Sandu Brînduşa pe pagina sa oficială, pe care îşi promovează metoda inedită de terapie alternativă.

Procedura de energochiropractică se adresează tuturor, de la 0 la 100 ani, şi previne, ameliorează şi vindecă următoarele afecţiuni şi tot ce e legat de dureri osoase, cum ar fi: hernia de disc, osteoporoza, necroze de cap femural, reumatismul articular acut, hemangioame, poliartrita reumatoidă, explică Sandu Brînduşa pe site-ul său.

„În afară de procedura de energochiropractică, domnul Brînduşa le dă pacienţilor şi o serie de exerciţii fizice, şi de respiraţie energochiropractice zilnice, care nu necesită un efort deosebit, fiind adaptabile în funcţie de afecţiune. Exerciţiul de respiraţie se face în serii de trei, inspirând adânc pe nas şi expirând pe gura cu limba scoasă. Astfel, oxigenul nou nu îl mai întâlneşte pe cel vechi, impropriu la respiraţie, precum apa stătută la băut”, adaugă practicianul de medicină alternativă pe site-ul său.

Sandu Brînduşa nu este medic, ne-au spus oficialii Colegiului Medicilor din România (CMR), care au adăugat că nu încurajează astfel de activităţi, practicate de nemedici şi că le condamnă fără rezerve, dar nu intră în atribuţiile legale ale CMR să reglementeze domeniul.

„Acolo unde gândul nu pătrunde, mintea nu ajunge”. Cu toate că nu e medic, Brînduşa susţine că are dreptul să acorde tratamente medicale pacienţilor.

„La 13.11.2006 i-a fost brevetat un vector potenţial Brindusa de stare de echilibru în filosofia vieţii care spune “Acolo unde gândul nu pătrunde, mintea nu ajunge” şi care îi dă dreptul să ofere servicii de efectuare a tratamentelor medicale”, susţine practianul de medicină alternativă pe pagina sa. Detalii, aici.

Printre rânduri se strecoară adevărul.

Brînduşa susţine pe pagina sa oficială că suplimentele sale pot vindeca toate bolile care nu mai răspund la tratamente medicamentoase, cu toată că Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare i-a interzis să-şi promoveze suplimentele cu referiri la prezumatele efecte terapeutice ale acestora. Ambele informaţii sunt publicate de Brînduşa pe site-ul său.

Sandu Brînduşa a obţinut în anul 2012 dreptul să comercializeze mai multe suplimente alimentare. În avizul şi certificatul de notificare, emise de Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti, producătorului i se interzice inscripţionarea ambalajelor produselor şi/sau prospectelor acestor suplimente cu proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli, sau să se facă referire la asemenea proprietăţi. Detalii, aici.

Cu toate acestea, Sandu Brînduşa susţine pe pagina sa oficială că suplimentele sale „se administrează în prevenirea, ameliorarea şi chiar vindecarea TUTUROR BOLILOR care nu mai răspund la tratamentele medicamentoase, sau ca alternativă la acestea. Se administrează în TOATE BOLILE, pentru că acestea vin de la oxidarea (îmbolnăvirea) celulei umane” (n. red. majusculele aparţin lui Brînduşa).

Ministerul Sănătăţii a refuzat să ne răspundă, la mai bine de trei luni de când am solicitat aceste informaţii, care sunt efectele terapeutice ale terapiei alternative practicate de Sandu Brînduşa, efecte recunoscute de comunitatea ştiinţifică, dacă energochiropractica vindecă hernia de disc, osteoporoza, necroza de cap femural, reumatismul articular acut, hemangioamele, poliartrita reumatoidă, dacă energochiropractica poate agrava starea pacienţilor care au una sau mai multe dintre afecţiunile antemenţionate, dar şi dacă Sandu Brînduşa are competenţele necesare să trateze aceste boli.

ECONOMICA.NET nu este în măsură să se pronunţe asupra eficienţei terapiilor alternative promovate de Sandu Brînduşa şi nici nu o face. Tragem însă un semnal de alarmă asupra efectelor cadrului legislativ dezlânat care reglementează medicina alternativă şi complementară în ţara noastră.

Medicina alternativă este reglementată, cel puţin declarativ, prin Legea nr. 118 din 2007. În realitate, în toţi aceşti ani de când este în vigoare, legea a permis şarlatanilor să înşele pacienţii cu „tratamente” dintre cele mai exotice şi scumpe, nevalidate ştiinţific, care le pot agrava starea de sănătate, iar uneori le pot fi fatale.

Cadrul legal prost făcut, învechit şi lipsa normelor de aplicare a legii permit impostura şi malpraxis-ul în cabinetele de medicină alternativă.

Din cauza formei actuale a legii, neschimbate din 2007, şi în lipsa legislaţiei secundare, practicienii de medicina alternativă şi complementară nu pot fi controlaţi şi nu pot fi sancţionaţi pentru malpraxis.

Nimeni nu răspunde pentru malpraxis-ul săvârşit în cabinetele de medicină alternativă şi complementară.

„Referitor la gestionarea cazurilor de malpraxis săvârşite în exercitarea practicilor de medicină complementară şi alternativă, precum şi la monitorizarea activităţii acestora, precizăm că aceste atribuţii nu sunt prevăzute în cuprinsul Legii nr. 118/2007 şi nici în cuprinsul dispoziţiilor legale în vigoare privind asistenţa de sănătate publică şi organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii”, au spus oficialii Ministerului de resort pentru ECONOMICA.NET.

Concret, care sunt problemele pe care le creează actualul cadrul legal şi lipsa normelor de aplicare a Legii nr. 118 din 2007:

  • pacienţii care recurg la oricare dintre formele de terapie alternativă, fie că sunt sau nu recunoscute prin lege, nu ştiu care sunt efectele terapeutice ale acestor practici, recunoscute de comunitatea ştiinţifică, ca să le poată deosebi de exagerările de marketing, promovate pentru a atrage un număr cât mai mare de beneficiari;
  • pacienţii nu ştiu care sunt riscurile la care se expun dacă urmează aceste tratamente;
  • practicienii de medicină alternativă şi complementă nu pot fi controlaţi dacă au, într-adevăr, competenţele necesare pentru a efectua tratamentele pe care le oferă pacienţilor.
  • practicienii de medicină alternativă şi complementară nu pot fi sancţionaţi pentru malpraxis-ul săvârşit în aceste cabinete.

Ministerul Sănătăţii recunoaşte că legea care reglementează medicina alternativă şi complementară este proastă.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au explicat pentru ECONOMICA.NET care sunt problemele Legii nr. 118 din 2007:

„În urma examinării formei actuale a actului normativ sus-menţionat s-a constatat că acesta nu cuprinde referiri concrete şi fără posibilităţi de interpretare în legătură cu următoarele aspecte:

  • furnizarea către pacienţi a informaţiilor scrise, accesibile şi uşor de înţeles cu privire la tratamentele şi practicile de medicină complementară şi alternativă, pentru a cunoaşte beneficiile şi riscurile la care se expun;
  • condiţiile necesare pentru eliberarea şi retragerea autorizaţiei de liberă practică în domeniul medicinei complementare şi alternative;
  • stabilirea activităţilor şi procedurilor de medicină complementară şi alternativă care pot fi prevăzute în Contractul-cadru şi pot fi decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
  • formele de exercitare a activităţilor şi practicilor de medicină complementară şi alternativă, precum şi organizarea şi funcţionarea unităţilor în care se realizează acestea;
  • controlul şi supravegherea activităţilor şi practicilor de medicină complementară şi alternativă;
  • domeniile de activităţi şi practici de medicină complementară şi alternativă, prevăzute separat pentru medici, medici dentişti şi farmacişti şi, respectiv, pentru absolvenţi ai altor instituţii de învăţământ superior;
  • atribuţiile Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară, Alternativă la nivel naţional şi la nivel teritorial;
  • condiţiile de exercitare a activităţilor şi practicilor de medicină complementară şi alternativă pentru persoanele cu studii efectuate în străinătate;
  • întocmirea Registrului unic al practicienilor de medicină complementară şi alternativă;
  • necesitatea utilizării pentru activităţile şi practicile de medicină complementară şi alternativă a dispozitivelor şi aparatelor cu marcaj european”, au explicat oficialii Ministerului Sănătăţii pentru ECONOMICA.NET.

Ministerul Sănătăţii recunoaşte că legea care reglementează medicina alternativă şi complementară este perimată.

„În urma examinării cuprinsului Legii nr. 118/2007 în vederea elaborării normelor metodologice şi a altor reglementări în aplicarea acestui act normativ s-a constatat că textul legii nu cuprinde întreaga problematică a obiectului de reglementare, care este relativ nou, neexistând până în anul 2007 o abordare integrală a cadrului legal necesar pentru realizarea activităţilor de medicină complementară şi alternativă. La aceasta se adaugă lipsa unor standarde europene, lipsa unor norme ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, lipsa în literatura de specialitate a unor informaţii concrete şi argumentate, precum şi creşterea numărului de activităţi şi tehnici de medicină alternativă, multe dintre acestea fiind discutabile din punct de vedere al probităţii ştiinţifice„, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, perimată şi proastă, legea care reglementează medicina alternativă şi complementară este de aproape zece ani în vigoare, fără modificări, completări şi norme de aplicare. De ce?

Iniţial, Ministerul Sănăţii a decis să renunţe la elaborarea normelor de aplicare a legii, având în vedere numeroasele hibe ale legii pe care înşişi oficialii Ministerului de resort ni le-au enumerat mai sus. Elaborarea normelor de aplicare pentru o lege care s-a dovedit proastă nu e o soluţie oportună, având în vedere că „actele normative date în executarea legilor trebuie să se limiteze strict la cadrul stabilit de actele pe bază şi în executarea cărora au fost emise, şi nu pot conţine soluţii care să contravină prevederilor acestora”, aşa cum prevede legea privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările şi completările ulterioare, ne-au explicat oficialii Ministerului Sănăţăţii.

Decât să facă norme de aplicare a unei legi proaste, mai bine o modifică. Însă Ministerul Sănătăţii a renunţat la idee după ce a primit foarte multe observaţii şi propuneri la proiectul de modificare a legii, pe care nu le-a putut procesa „din cauza cuprinsului eterogen şi contradictoriu al acestora”.

Oficialii Ministerului Sănătăţii ne-au spus că au încercat modificarea şi completarea Legii nr. 118/2007 prin lege sau ordonanţă a guvernului. Modificarea şi completarea legii părea o soluţie mai bună decât elaborarea normelor de aplicare a legii, dar demersul a fost până la urmă abandonat.
„S-a încercat modificarea şi completarea Legii nr. 118/2007 prin lege sau ordonanţă a guvernului. În urma publicării proiectului pe pagina web a Ministerului Sănătăţii am primit un mare număr de observaţii şi propuneri care nu au putut fi preluate din cauza cuprinsului eterogen şi contradictoriu al acestora”.

Depăşit de situaţie, Ministerul Sănătăţii a revenit la ceea ce iniţial i s-a părut o idee proastă: elaborarea legislaţiei secundare pentru o lege proastă. Proiectul privind normele de aplicare a Legii nr. 118/2007 se află acum, la aproape zece ani de la intrarea în vigoare a legii, în curs de examinare la Ministerul Sănătăţii.

„În această situaţie a fost reluată ideea elaborării normelor metodologice, solicitându-se sprijinul Institutului Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă“ şi al Academiei de Ştiinţe Medicale care au propus Ministerului Sănătăţii un proiect aflat în curs de examinare”, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii.

Feng shui, astrologie medicală, cristaloterapia şi terapia cu biocâmp sunt câteva dintre terapiile de medicină alternativă şi complementară care se pot practica legal în România.

Te-ar mai putea interesa și
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare a biletelor în cazul falimentului companiei aeriene
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România. Banii se vor duce într-un fond de garantare ...
Taxă de 1 euro pentru toți cei care aterizează pe aeroporturile din România este propunerea lui Alin Burcea, noul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Banii ar......
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc ...
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...