Lenovo a finalizat preluarea Motorola Mobility de la Google, pentru 2,91 miliarde de dolari

Lenovo Group, cel mai mare producător de PC-uri, a anunţat, joi, că a finalizat procesul de achiziţionare a producătorului american de telefoane mobile Motorola Mobility de la gigantul american Google contra sumei de 2,91 miliarde de dolari, compania chineză sperând astfel să se extindă pe piaţa smartphone-urilor, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 21:39
Lenovo a finalizat preluarea Motorola Mobility de la Google, pentru 2,91 miliarde de dolari

Tranzacţia include plata a aproximativ 1,4 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni Lenovo, iar 1,5 miliarde de dolari vor fi achitaţi prin bilete la ordin pe trei ani, a anunţat joi Lenovo.

Google a păstrat portofoliul de patente al Motorola, iar Lenovo a primit licenţa pentru drepturile de proprietate intelectuală. Directorul general al Lenovo, Yang Yuanqing, a afirmat că achiziţionarea Motorola reprezintă o scurtătură pentru a intra pe pieţele mature şi va permite companiei chineze să devină „un jucător global”.

În trimestrul trei din 2014, Lenovo a înregistrat o creştere de 38% a livrărilor de smartphone-uri, la 16,9 milioane de unităţi, ocupând astfel locul patru pe plan mondial, a anunţat, miercuri, firma de cercetare de piaţă International Data Corp (IDC). Cota de piaţă a companiei chineze a urcat de la 4,7%, în 2013, la 5,2%, în septembrie.

Lenovo vrea să se extindă şi în afara Chinei, pieţele internaţionale reprezentând 20% din livrările de smartphone-uri în trimestrul trei din 2014, faţă de 9%, în urmă cu un an, a raportat IDC.

Vânzările Motorola în Asia, America Latină şi SUA ar fi majorat cota de piaţă a Lenovo pe plan global, a apreciat analistul Kiranjeet Kaur, de la IDC. „Dacă tranzacţia ar fi fost încheiată până acum, Lenovo ar fi ocupat locul trei pe plan mondial la vânzările de telefoane mobile inteligente”, susţine Kaur.

În trimestrul trei din 2014, Lenovo a fost depăşită de grupul chinez Xiaomi, care a urcat pe locul trei după ce şi-a triplat livrările de smartphone-uri, la 17,3 milioane de unităţi, înregistrând o cotă de piaţă de 5,3% pe plan global, a anunţat IDC.

Grupul sud-coreean Samsung a rămas pe primul loc în topul vânzărilor de telefoane mobile inteligente pe plan mondial, cu o cotă de piaţă de 23,8%, urmat de compania americană Apple, cu o cotă de piaţă de 12%, conform datelor IDC.

Tranzacţia este cea mai recentă achiziţie a Lenovo de când a depăşit, în 2013, compania americană Hewlett-Packard (HP), devenind cel mai mare producător de PC-uri din lume. Lenovo vrea acum să-şi diversifice activitatea, deoarece vânzările de computere sunt în declin. Compania chineză a preluat anul acesta şi divizia de servere a IBM pentru 2,1 miliarde de dolari, pentru a concura cu HP şi Dell.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...