Leonard Orban: Este posibil ca decizia UE privind cotele obligatorii să nu poată fi blocată

Consilierul prezidenţial Leonard Orban afirmă că tot mai puţine state se opun cotelor obligatorii de imigranţi, astfel încât este posibil ca decizia UE în acest caz să nu poată fi blocată.
Economica.net - vin, 18 sept. 2015, 06:47
Leonard Orban: Este posibil ca decizia UE privind cotele obligatorii să nu poată fi blocată

‘Sunt din ce în ce mai puţine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce înseamnă că nu va exista o minoritate de blocaj. E foarte probabil să nu existe o minoritate de blocaj şi, în condiţiile respective, decizia ar urma să se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate să primească un număr de imigranţi conform propunerii Comisiei Europene. (…) Vedem că există în momentul de faţă un sprijin din ce în ce mai masiv pentru ce a propus CE, mai precis cotele obligatorii, şi este o chestiune care ne deranjează’, a declarat Leonard Orban, joi seară, la Digi 24.

El a reiterat că poziţia României la Consiliul JAI de săptămâna viitoare rămâne neschimbată. Orban a susţinut că la această reuniune există şi domenii în care se va putea negocia, cum ar fi sancţiunile economice pentru statele membre care nu acceptă numărul impus de imigranţi.

‘Chestiunile financiare probabil că vor mai fi negociate. Ce s-ar putea să nu mai fie negociat e vorba de cifră şi repartizarea migranţilor conform propunerii făcute iniţial’, a spus consilierul prezidenţial.

El a menţionat că există o prevedere în propunerea Comisiei Europene care spune că, dacă un stat membru nu preia imigranţi sau preia mai puţin decât cota alocată, ţara respectivă va trebui să plătească pentru un fond în proporţie de maximum 0,002% din PIB sau, dacă preia parţial numărul de imigranţi, suma va scădea.

‘Asta s-ar putea să rămână şi prevederea, e valabilă pentru un singur an. Poate să rămână sau poate să fie eliminată sau să fie eliminată acea limitare în timp’, a completat Orban.

În ceea ce priveşte gardul pe care Ungaria intenţionează să-l construiască la graniţa cu România, Orban consideră că aceasta nu este o soluţie pe termen mediu şi lung.

‘Este discutabilă această chestiune. Eu vă spun punctul meu de vedere. Gardul nu este o soluţie. Trăim într-o Europă a secolului XXI, care ar trebui să fie deschisă faţă de exterior, şi a te înconjura cu garduri nu e o soluţie. Am văzut şi la americani ce se întâmplă, au construit gardul acela la graniţa cu Mexic. Cât au limitat din afluxul de imigranţi? Puţin. Nu cred că este o soluţie’, a mai declarat consilierul prezidenţial.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...