Leş: Programul de înzestrare a Armatei cu corvete va continua. Vizăm realizarea lor tot în România

Guvernul a decis joi abrogarea HG 906/2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ''Corvetă multifuncţională'', ministrul Apărării, Gabriel Leş, anunţând că Executivul va continua acest proiect şi va viza realizarea lui tot în România.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 16:05
Leş: Programul de înzestrare a Armatei cu corvete va continua. Vizăm realizarea lor tot în România

‘Având în vedere neîndeplinirea condiţiei suspensive inserată în cuprinsul prevederilor articolului 2 din Hotărârea Guvernului 906/2016, ceea ce se referă la avizul în prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile mai mari de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare a acestei HG. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează va merge mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări ale Legii 114 care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile şi achiziţiile care depăşesc 100 de milioane de euro’, a declarat ministrul Apărării, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a precizat că a plecat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Apărării înainte de aprobarea HG 906/2016.

‘Eu am plecat din MApN în octombrie, anul trecut. Am lucrat la acest program, dar scrisorile s-au trimis după ce am plecat eu, iar această hotărâre s-a dat după ce am plecat eu’, a spus Leş.

Ministrul Apărării a precizat că proiectul actualului Executiv vizează construirea unor corvete tot în România.

‘Categoric, da. Nu la Galaţi, (ci – n.r.) în România, integrarea în industria din România, cu apel la interesul esenţial de securitate al României, astfel încât integrarea acestor produse să se facă în România, într-un şantier naval din România. Nu specific un anumit tip de şantier’, a afirmat Leş.

El a indicat că cerinţele operaţionale date de tehnicienii din Forţele Navale nu se schimbă.

‘Sunt aceleaşi ca şi până acum, sunt cerinţe operaţionale minimale. Conform prevederilor OUG 114, vom merge pe o procedură competitivă, pe un dialog competitiv, bineînţeles cu integrare în industria din România’, a adăugat ministrul Apărării.

Leş a explicat că se va face o nouă negociere competitivă cu potenţialii furnizori de astfel de echipamente.

‘Probabil, undeva într-o lună, o lună şi jumătate sperăm să avem aceste avize’, a adăugat el.

Ministrul Apărării a indicat că obligatoriu contractul privind realizarea de corvete va fi semnat anul acesta.

‘Este obligatoriu. Avem cei 2%, ne-am asumat aceste capabilităţi pe care va trebui să le avem. Eu sper că în şase luni, şapte luni să avem semnat un astfel de contract’, a conchis el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte la 31 decembrie
Companiile Vard Electro vor fuziona. Vard Electro Brăila va fi absorbită de Vard Electro Romania; fuziunea produce efecte ...
Companiile Vard Electro Romania şi Vard Electro Brăila urmează să fuzioneze. Companiile sunt specializate în producţia ...
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Atenționare MAE: Timpi de așteptare măriți la trecerea frontierelor Republicii Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care vor tranzita teritoriul Republicii Bulgaria în ...
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...