Letonia renunţă la extrădarea unui hacker, pus sub acuzare în SUA alături de un rus şi un român

Letonia a anunţat joi că a renunţat la extrădarea unui bărbat acuzat de SUA că, împreună cu un rus şi un român, a fost implicat în crearea unui virus care a afectat peste un milion de calculatoare în întreaga lume, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a precizat că va analiza acest caz, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 08 aug. 2013, 20:10
Letonia renunţă la extrădarea unui hacker, pus sub acuzare în SUA alături de un rus şi un român

Guvernul leton a aprobat marţi extrădarea lui Deniss Calovskis în SUA, unde, împreună cu rusul Nikita Kuzmin şi românul Mihai Ionuţ Păunescu, este inculpat pentru crearea şi răspândirea virusului Gozi, care a afectat peste un milion de calculatoare în întreaga lume, inclusiv de la NASA, şi care le-a permis hackerilor să fure milioane de dolari din conturi bancare. Potrivit procurorilor, Gozi a fost unul din viruşii care au produs cele mai mari pagube financiare din istorie.

Imediat după decizia de marţi a guvernului, un avocat al lui Calovskis, Saulvedis Varpins, a declarat pentru mass-media letone că va face apel la CEDO pentru a împiedica extrădarea.

Ministerul de Externe leton a precizat joi într-un comunicat că autorităţile de la Riga au primit o scrisoare din partea CEDO în care se arată că tânărul nu ar trebui să fie extrădat pe perioada cât instanţa va analiza cazul.

„Guvernul va respecta această decizie”, a declarat, într-o conferinţă de presă, premierul leton, Valdis Dombrovskis.

Kristine Lice, reprezentantul Letoniei pentru relaţia cu CEDO, a declarat pentru Reuters că nu se ştie când vor avea loc audierile la CEDO.

Un alt avocat al lui Calovskis, Lauris Liepa, a declarat pentru un site leton de ştiri că avocaţii au cerut CEDO să analizeze dacă justiţia şi guvernul din Letonia au respectat drepturile omului prin luarea deciziei de extrădare în SUA.

În vârstă de 27 de ani, Calovskis a fost reţinut la Riga în decembrie 2012. El respinge acuzaţiile.

Păunescu a fost arestat în România în ianuarie, iar al treilea acuzat, rusul Nikita Kuzmin, a fost arestat la New York pentru diferite capete de acuzare, printre care fraudă bancară şi participarea la o conspiraţie pentru fraudă bancară.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...