1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Euro ar putea ajunge la 5 lei, în următoarele 12 luni. ROBOR la 3 luni va urca până la 5% - CFA

Ultimul sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiari (CFA România) anticipează o creştere maximă a cursului de schimb de până la 5 lei pentru un euro şi un nivel maxim al Robor la 3 luni de 5%. Previziunile se referă la evoluţiile pe următoarele 12 luni a indicatorilor analizaţi de cei peste 215 membri ai CFA România.

21 mar, 2018 | ECONOMICA.net

După ce a anunţat o creştere marginală a indicatorului de încredere economică pe luna februarie de 0,7%, analiza CFA arată că, în ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni a cursului anticipat este de 4,7651, în timp ce valoarea maximă este de 5 lei pentru un euro, cu un minim de 4,6 lei în acest orizont de timp.

Nici la anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu nu stăm mai bine. Faţă de valorile actuale ale dobânzilor aşteptările sunt tot de creştere. Astfel, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, şi respectiv 88% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.

În concluzie, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, cu un maxim de 5% şi un minim de 2%. De altfel, la o inflaţie medie de 4,5% pe următoarele 12 luni faţă de momentul actual, este greu de crezut că Robor mai poate sta la 2,03% la momentul actual. Totodată, randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,60%, dar nu este exclus şi un maximum de 7% pentru următoarele 12 luni.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii. Astazi, în lume există peste 150.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliaţi la cele peste 148 societăţi membre ale CFA Institute.

În prezent, CFA România are peste 215 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul dintre cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO