Leul, la un nou maxim al ultimilor cinci ani şi trei luni – curs BNR: 4,6390 lei/euro. Pe interbancar, moneda europeană a ajuns la 4,65 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,6390 lei/euro, 3,9803 lei/dolar, 4,0078 lei/franc elveţian. Leul atinge un nou minim al ultimilor cinci ani şi trei luni. Pe piața interbancară, euro a crescut, după ora 13, până la 4,65 lei, maximul istoric.
Economica.net - vin, 10 nov. 2017, 11:02
Leul, la un nou maxim al ultimilor cinci ani şi trei luni - curs BNR: 4,6390 lei/euro. Pe interbancar, moneda europeană a ajuns la 4,65 lei

Euro crește la 4,63 lei, față de 4,62 lei, cursul BNR anunţat ieri şi atinge un nou maxim ultimilor cinci ani şi trei luni. Mai precis, leul nu a mai atins o valoare atât de scăzută din 3 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro, maximul istoric. Pe 10 octombrie, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni (4,5729 lei/euro faţă de 14 august 2017 4,5710 lei/euro). Pe piața interbancară, euro a crescut până la 4,6533 lei. Acesta este cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară, scrie News.ro. Recordul anterior, 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depăşit pe cel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Dolarul scade uşor, dar rămâne la 3,98 lei, aproape de cursul de ieri anunţat de BNR când a atins un nou maxim al ultimelor patru luni. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,6279 lei/euro, 3,9865 lei/dolar, 3,9870 lei/franc elveţian.

Isărescu: Observăm o tendinţă de depreciere de durată a leului. Nivelul de acum unul de relativ echilibru

Banca Naţională a României observă o tendinţă de depreciere de durată a monedei naţionale, iar aceasta este asociată cu deteriorarea balanţei comerciale, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

‘Ce remarcăm în ceea ce priveşte leul? În primul rând că tendinţa de depreciere e mai de durată decât în cazul zlotului şi forintului. La zlot şi la forint au fost variaţii mult mai mari, leul fiind mult mai stabil. Dar per total observăm o tendinţă de depreciere mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici, mai de durată, însă şi ea este categoric asociată cu evoluţia balanţei de plăţi a României şi aici avem, spre deosebire şi de zlot şi de forint, adică şi de polonezi şi de unguri, avem o situaţie în deteriorare a balanţei comerciale’, a explicat Mugur Isărescu.

Întrebat de jurnalişti despre evoluţia cursului, guvernatorul băncii centrale a afirmat că în acest moment cursul de schimb euro-leu este la un nivel de relativ echilibru.

‘Acum dumneavoastră trebuie să vă gândiţi la comparaţiile acestea istorice pe care le faceţi după patru ani, după cinci ani, şi că trebuie să le introduceţi într-un context istoric. S-au întâmplat multe şi în Europa şi în lume în cinci ani de zile. Nu? Aşa că de ce nu comparaţi de exemplu cu alt nivel, alt an? De fiecare dată putem să luăm un an care nu ne convine. Ceea ce pot să vă spun este că nivelul cursului de schimb trebuie să fie unul de echilibru, în România este stabilit de piaţă, îl influenţăm prin influenţarea pieţei, nu prin alte metode, prin influenţarea condiţiilor de pe piaţă şi evităm pe toate căile ca acest curs să nu reflecte fundamentele. Dacă el reflectă fundamentele, o spun în clar aşa cum m-am referit de fiecare dată, nu avem cum să ne batem cu fundamentele. Fundamentele trebuie rezolvate. Dacă e o problemă de extindere a deficitului de cont curent trebuie să i te adresezi problemei, nu cursului. Deci înseamnă că în mod permanent ai un deficit de valută pe piaţă, ea trebuie să fie rezolvată’, a mai spus Isărescu.

Ionuţ Dumitru: Atât timp cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc, cursul nu se poate aprecia

Cursul leu/euro nu se poate aprecia atâta timp cât fundamentele economice, precum deficitul balanţei comerciale, cel de cont curent şi deficitul bugetar, nu se îmbunătăţesc, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Întrebat dacă deprecierea leului ar putea să continue, Dumitru a răspuns că’atâta timp cât fundamentele economice nu se îmbunătăţesc, balanţa comercială, deficitul de cont curent, poate chiar şi deficitul bugetar ar mai putea să crească, dar în primul rând deteriorarea balanţei comerciale pune presiune pe cursul de schimb’.

‘Eu cred că ar fi hazardat să pronunţăm orice cifră atâta timp cât nu ştim în ce direcţie o iau politicile fiscale. Atâta timp cât fundamentele macro nu se îmbunătăţesc şi, în plus, şi percepţia se deteriorează, în astfel de condiţii cursul nu se poate aprecia. Că se depreciază mai mult sau mai puţin e de discutat…’, a mai spus Dumitru.

ROBOR la trei luni în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă râmâne la 1,87%. ROBOR la 6 luni stagnează la 2,03%.

Aurul a fost cotat la 164,4043 pentru un gram, în scădere uşoara faţă de şedinţa precedentă când a atins cea mai ridicată valoare din 11 septembrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...