Leul se depreciază. Euro sare de 4,46 lei

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,4669 lei/euro şi 3,3021 lei/dolar
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 11:03
Leul se depreciază. Euro sare de 4,46 lei

BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4556 lei pentru un euro şi 3,2978 lei pentru un dolar.

Ce spune Isărescu despre evoluţia leului

„Are explicaţii decuplarea (leului faţă de monedele regionale, n.red.). De multe ori BNR v-a spus să priviţi situaţia pieţei monetare, cu consecinţele ei, fluctuaţiile dobânzilor de pe piaţa monetară, şi cursul de schimb, şi printr-o dominantă pe care o avem: relaţia noastră cu trezoreria statului. Ministerul de finanţe are un stoc de valută important. Dânşii nu vând sumele astea când au nevoie de lei direct pe piaţa valutară. Şi acest lucru este foarte important. Conform legilor din România, toate conturile Ministerului de finanţe sunt ţinute la Banca Naţională şi ne vin nouă, în momentul în care BNR cumpără valută, asta înseamnă eliberare de lichiditate”, a declarat Isărescu.

Acesta a explicat că de la Finanţe vin la BNR sume importante de valută, atât din fonduri europene, cât şi din împrumuturi. Şi cum aceste sume trebuie schimbate în lei, pentru că guvernul să poată face plăţi, BNR trebuie să aleagă un moment propice pentru a nu influenţa cursul de schimb şi dobânzile din piaţă.

„Momentul în care facem această operaţiune (de vânzare a valutei, n. red.) trebuie bine ales pentru a nu perturba piaţa valutară şi piaţa monetară prea mult. În momentul în care vinzi câteva miliarde de euro, trebuie să îi înghită piaţa”, a spus guvernatorul.

Un astfel de moment o constituie, în viziunea BNR, recenta criză de pe pieţele emergente.

„Aşteptăm şi noi o mană cerească, o criză turcească, care să ne dea posibilitatea să vindem ce am cumpărat, să ducem dobânzile în apropierea ratei de politică monetară, acolo trebuie să stea, şi să nu influenţăm prea mult cursul”, spune Isărescu.

Cu alte cuvinte, recentele tulburări de pe pieţele emergente au fost un prilej bun pentru Banca Naţională să vândă valută, într-un moment în care leul era pus sub o presiune de depreciere. Banca Centrală a Turciei a crescut dobânda cheie de la 7,75% la 12%, în contextul unor retrageri masive de capital care au dus la deprecierea lirei turceşti la minime istorice.

Leul s-a despărţit de evoluţia monedelor din regiune săptămâna trecută şi s-a apreciat în faţa euro, în timp ce celelalte devize se depreciau. Acest lucru i-a determinat pe analişti să creadă că BNR a vândut sume importante de valută pentru a proteja leul. ING estima că intervenţiile BNR ar însuma un miliard de euro.

„Ministerul de Finanţe spune că vrea să facă plăţi în avans – pentru fonduri europene, agricultură – şi vine cu un miliard de euro, ca să dau, aşa, o sumă. Îl ajutăm, că e pentru un scop care ajută economia”, a declarat Isărescu. Acesta apreciază că, anterior acestui moement, „orice vânzare ar fi apreciat cursul spre zone nesustenabile”, după calculele BNR.

Isărescu a mai spus că se fereşte de o volatilitate prea mare a cursului de schimb, pentru că multe firme şi gospodării au credite în valută, şi o depreciere a leului le-ar dăuna.

Pe de altă parte, intervenţia BNR pe cursul de schimb a dus la creşterea ratelor din piaţa monetară. Ratele de dobândă overnight s-au dublat, în timp ce cotaţiile Robor la 3 luni, utilizate în cadrul calculelor dobânzilor variabile pentru creditele în lei, au ajuns de la 1,9% la 3,5%.

Isărescu spune că există un uşor deficit de lichiditate în piaţă în acest moment, dar că acesta se va regla şi că ratele de dobândă se vor alinia la nivelul ratei de dobândă cheie, acestea fiind anormal de scăzute în ultimele două luni.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...