Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 10.04.2018

Euro începe ziua la 4,66 lei, aproape de cursul anunţat pe 5 aprilie de BNR.
Economica.net - mar, 10 apr. 2018, 05:17
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă - curs valutar interbancar 10.04.2018

Euro rămâne la 4,66 lei, aproape de cursul anunţat pe 5 aprilie de BNR. Moneda europeană a stat timp de zece şedinţe consecutive peste pragul de 4,66 lei (12 martie 2018 – 26 martie 2018). Euro a atins maximul istoric în faţa leului atins pe 23 ianuarie: 4,6679 lei/euro.

Băncile comerciale au anunţat pe 9 aprilie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,6860 lei şi 4,7500 lei.

Dolarul a scăzut la 3,78 lei, faţă de 3,79 lei, cursul anunţat pe 5 aprilie de BNR. Pe 5 februarie 2018, moneda americană a atins cel mai mic nivel în faţa leului din ultimii trei ani, 3,7170 lei/dolar (n.r. 31 decembrie 2014 cursul a fost de 3,6868 lei/dolar). Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pe 5 aprilie un curs de referinţă de  4,6615 lei/euro, 3,7965 lei/dolar, 3,9539 lei/franc elveţian.

ROBOR la trei luni a scăzut la 2,09%, faţă de 2,10%, valoarea anunţată pe 5 aprilie, cea mai ridicată valoare din ultimele trei luni. Maximul ultimilor trei ani a fost atins pe 5 decembrie 2017: 2,22% faţă de valoarea din 27 octombrie 2014 când ROBOR 3M a fost cotat la 2,33%. 

ROBOR la şase luni a rămas la 2,41%, valoare egală cu cea din 5 aprilie 2018 când indicele a atins cea mai ridicată valoare din ultima lună. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

Aurul a fost cotat la 161,9907 lei pentru un gram,  în scădere faţă de valoarea de ieri –  163,7721 pentru un gram – cea mai mare valoare din ultimele două luni.

În cadrul brefingului din ziua de 4 aprilie 2018, guvernatorul BNR a comentat „Pot să fie presiuni pe depreciere (a monedei naţionale n.r.). În ce sens? În sensul că pieţele am văzut că aşteptau, mai ales economiştii din bănci, aşteptau o majorare. Şi cam aşa se întâmplă. Când sunt dezamăgiţi pot să reacţioneze. Dar vă dau două informaţii esenţiale. În primul rând cursul a dovedit, mai ales după a doua majorare. o stabilitate relativă, la un nivel care sperăm noi să nu agraveze deficitul balanţei comerciale şi a contului curent. Dimpotrivă, dacă s-ar putea, el, cursul, să atenueze acest deficit. De ce este important important ce vă spun acum? Pentru că Banca Naţională ar putea să majoreze dobânda, aşa, fără să se uite la multitudinea de factori, să accepte aprecierea leului. Şi ce vom constata? Că noi combatem inflaţia cu preţul deteriorării balanţei comerciale şi de preţ. Nu vrem aşa ceva. Nu este o soluţie viabilă, sustenabilă şi nici nu e spre binele ţării. Deficitul balanţei de plăţi, deficitul de cont curent, nu a depăşit 4%, dar tinde să depăşească 4%”. Mugur Isărescu a dat aceste explicaţii după ce a fost întrebat dacă decizia de a menţine dobânda cheie neschimbată va influenţa cursul de schimb.

Guvernatorul BNR a menţionat că nu poate numai BNR să răspundă la întrebarea legată de impactul deciziei BNR de a menţine dobânda cheie asupra cursului, pentru că este vorba şi de maniera în care pieţele interne şi externe percep decizia de miercuri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...