Leul în 2013: Un an calm pentru cursul de schimb

2013 a fost un an bun pentru moneda naţională, cu minime mai mici decât în anul anterior şi cu variaţii mai puţin ample decât cele la care ne putem aştepta în viitor, potrivit estimărilor economiştilor din bănci.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 10:43
Leul în 2013: Un an calm pentru cursul de schimb

La începutul anului, pe data de 3 ianuarie, cursul de schimb a fost 4,4153 lei/euro. Cea mai bună cotaţie a fost înregistrată pe 3 mai, 4,3072 lei/euro, iar cea mai slabă pe data de 7 iunie când un euro a fost cotat oficial la 4,5535 lei.

Astfel, 2013 este un an mai bun dacă îl comparăm cu 2012, când moneda naţională a consemnat minime istorice în raport cu euro. Ziua în care România a avut cea mai depreciată monedă anul trecut pe 3 august, atunci când cursul a atins nivelul de 4,6481 lei/euro.

‘2013 a fost un an calm pentru cursul de schimb, atât în comparaţie cu anii precedenţi cât şi faţă de ceea ce ne aşteptăm pentru viitor. În 2013, leul nu a ieşit din intervalul 4,30 – 4,60 şi, mai mult, în două treimi din perioada de tranzacţionare el a evoluat într-un interval foarte strâns 4,40 – 4,50. Începând din 2014, anticipăm variaţii mai mari ale leului, pe măsură ce investitorii străini vor deveni tot mai prezenţi în piaţă, banca centrală a Statelor Unite va reduce stimulii monetari generoşi furnizaţi până în luna decembrie 2013, iar calendarul politic intern va fi unul încărcat. Mişcările leului nu vor pune în pericol rata inflaţiei şi nici capacitatea de plată a celor cu credite în valută dacă România va continua reformele convenite cu FMI şi Comisia Europeană, dar oricum vor fi mai ample faţă de ce am avut în 2013’, a declarat, pentru AGERPRES, analistul – şef al BCR Eugen Sinca, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

Acesta susţine că, în paralel cu reforma sectorului public, este nevoie şi de o restructurare a sectorului privat printr-o aliniere mai bună la cerinţele pieţelor de consum. Turismul şi industria alimentară sunt două exemple clare unde oferta autohtonă este inadecvată, iar sumele plătite de România în cadrul tranzacţiilor internaţionale pun presiune asupra cursului de schimb.

De asemenea, Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România, subliniază impactul includerii de către JP Morgan a titlurilor de stat româneşti în indicele global GBI-EM.

‘Moneda naţională a ieşit în 2013 din tiparul ultimilor ani. Anul 2013 a adus o stabilizare a leului, iar aceasta a fost determinată de includerea titlurilor de stat româneşti într-un indice de renume ce a pus România pe harta investitorilor internaţionali activi în această clasă de instrumente. În plus, corecţiile economiei româneşti au accelerat în 2013 (pe fondul inflaţiei deosebit de ridicate şi a activării unei noi fabrici de autoturisme), acestea reflectându-se într-o ajustare puternică a deficitului de cont curent. Toate aceste evoluţii au aşezat moneda naţională pe o traiectorie de apreciere, însă aceasta nu a fost foarte pronunţată, fiind aparent temperată de acţiunile băncii naţionale. Aceasta reprezintă încă o schimbare, BNR inversându-şi astfel activitatea pe acest front, după o susţinere consecventă a monedei naţionale pe parcursul ultimilor 5 ani’, a declarat Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România.

Vlad Muscalu anticipează un curs de 4,35/euro pentru finalul anului următor şi precizează că este posibil ca activitatea băncii centrale din piaţa valutară să se tempereze în 2014, aceasta permiţând probabil o apreciere uşoară a monedei naţionale pe măsură ce activitatea economică se îmbunătăţeşte.

‘Evoluţia cursului în 2013 a fost relativ zbuciumată în prima parte a anului, în urma creşterii vizibilităţii României pe pieţele internaţionale şi influxurilor de investiţii de portofoliu în titluri de stat. Turbulenţele externe au crescut volatilitatea cursului de schimb la începutul semestrului al doilea, dar evoluţia ulterioară a euro/leu a fost stabilă. În aceste condiţii, estimăm că implicarea BNR în piaţa valutară a fost redusă’, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank.

Acesta previzionează o evoluţie stabilă a cursului de schimb în 2014, creşterea absorbţiei de fonduri europene (presiuni de apreciere), fiind compensată de procesul de dezintermediere financiară şi volatilitatea capitalurilor străine.

‘Cursul de schimb ar putea fi influenţat în primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul rămâne într-o poziţie relative favorabilă comparativ cu celelalte monede din regiune. Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral’, a spus Mihai Pătrulescu.

Banca Naţională a României a anunţat vineri cu curs de 4,4754 lei pentru un euro. În luna decembrie moneda naţională a fost tranzacţionată în intervalul 4,4359-4,4806 lei/euro.

Din punct de vedere al valorii medii lunare, cel mai depreciat leu a fost în luna iunie a anului 2013, când cursul a fost de 4,4765 lei/euro, iar cel mai puternic leu a fost în luna mai, 4,3375 lei/euro.

În previziunile de toamnă, comisia Naţională de Prognoză estima pentru acest an un curs de schimb mediu de 4,42 lei/euro, iar pentru 2014 unul de 4,45 lei/euro.

Te-ar mai putea interesa și
Alin Tapalagă, Porsche Inter Auto: Este momentul oportun pentru deschiderea unui al doilea centru Porsche în țară
Alin Tapalagă, Porsche Inter Auto: Este momentul oportun pentru deschiderea unui al doilea centru Porsche în țară
Compania care reprezintă marca premium Porsche în România demarează construcția unui al doilea centru integrat în România, la Cluj-Napoca....
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum ...
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...