Leul s-a depreciat spre finalul sesiunii, iar cursul a urcat aproape de 4,44 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat spre finalul sesiunii interbancare de miercuri, în linie cu regiunea, astfel că rata de schimb a atins un maxim de 4,4390 lei/euro, pe volume de transfer modeste, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 14:41
Leul s-a depreciat spre finalul sesiunii, iar cursul a urcat aproape de 4,44 lei/euro

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4355 – 4,4365 lei, faţă de cotaţiile de la aceeaşi oră de marţi, când băncile schimbau euro la 4,4280 – 4,4290 lei.

La deschidere, rata de schimb se plasa la 4,4250 lei/euro, iar în prima parte a zilei cotaţiile au urcat spre 4,43 lei/euro. Nivelul maxim al zilei a fost de 4,4390 lei/euro şi a fost atins spre finalul zilei, deprecierea fiind în linie cu evoluţia valutelor din regiune.

Dealerii spun că jucătorii nu au reacţionat la datele pozitive privind creşterea economică din trimestrul al doilea prezentate miercuri de INS.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform primelor estimări ale INS, Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier.

Totodată, miercuri au fost prezentate datele privind economiile Franţei şi Germaniei, cele mai mari din zona euro, acestea înregistrând în trimestrul al doilea creşteri mai mari decât anticipau analiştii, susţinând astfel aşteptările pentru o revenire a activităţii economice în uniunea monetară.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,4278 lei/euro, în creştere cu 0,28 bani faţă de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4250 lei/euro.

În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat cu 1,92 bani, de la 3,3243 lei/dolar la 3,3435 lei/dolar.

În acelaşi timp, leul s-a apreciat uşor în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut de la 3,5843 lei/franc la 3,5668 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au constinuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,46 – 1,96% pe an, după ce marţi au fost la 1,53 – 2,03% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 1,77 – 2,27% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...