1EUR = 4.8422 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Leul se va întări faţă de euro în 2013, crede Greg Konieczny de la Franklin Templeton

„În ansamblu, credem că economia României va creşte cu mai mult de 1% în acest an, în timp ce leul ar trebui să se întărească în faţa euro“, scrie Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP), într-un comentariu trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

21 ian, 2013 | | ECONOMICA.net

„Dacă fundamentele solide ale României sunt cuplate cu dorinţa Guvernului de a pune în aplicare reformele, credem că ţara are potenţialul de a ajunge printre liderii creşterii economice în Uniunea Europeană“, scrie Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP), în comentariul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Din punctul de vedere al managerului Fondului Proprietatea, cifrele arată „în mod clar că situaţia macroeconomică a ţării este foarte solidă“.

România are o datorie publică scăzută (33,3% din PIB), comparativ cu Republica Cehă (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), şi mult sub media UE de 82,5% , potrivit analizei lui Greg Konieczny, care este şi vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group, parte a Franklin Templeton Investment.

„Ţara are, de asemenea, rezerve valutare substanţiale şi a reuşit să menţină sub control deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.

Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piaţa de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul României era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, şi 228 pentru Italia“, remarcă şeful de la Franklin Templeton.

CDS-urile sunt instrumente financiare de asigurare a riscului de neplată a unor obligaţiuni emise de guverne. Creşterea CDS-urilor este unul din semnele neîncrederii pieţelor fiananciare faţă de capacitatea de plată a unor ţări.

„Spread“-ul unui CDS este proporţia din valoarea obligaţiunilor de stat asigurate prin acest instrument, pe care cumpărătorul de CDS trebuie s-o plătească vânzătorului.

În fine, „România are, de asemenea, un avantaj faţă de ţările similare din regiune, datorită nivelurilor de impozitare relativ scăzute“, mai scrie Greg Konieczny.

„Perspectivele economice ale României sunt încurajatoare (...). România este acum bine poziţionată pentru a depăşi media de creştere economică din UE în 2013.

Din păcate, starea generală de spirit în rândul publicului larg cu privire la economie este încă negativă, în ciuda redresării începute în 2011 şi care a continuat în 2012“, a mai spus şeful Fondului Proprietatea (FP), sugerând că creşterea economică ar trebui stimulată prin creşterea salariilor, în scopul creşterii consumului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO