Leul se va întări faţă de euro în 2013, crede Greg Konieczny de la Franklin Templeton

„În ansamblu, credem că economia României va creşte cu mai mult de 1% în acest an, în timp ce leul ar trebui să se întărească în faţa euro“, scrie Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP), într-un comentariu trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 21 ian. 2013, 11:55
Leul se va întări faţă de euro în 2013, crede Greg Konieczny de la Franklin Templeton

„Dacă fundamentele solide ale României sunt cuplate cu dorinţa Guvernului de a pune în aplicare reformele, credem că ţara are potenţialul de a ajunge printre liderii creşterii economice în Uniunea Europeană“, scrie Greg Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP), în comentariul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Din punctul de vedere al managerului Fondului Proprietatea, cifrele arată „în mod clar că situaţia macroeconomică a ţării este foarte solidă“.

România are o datorie publică scăzută (33,3% din PIB), comparativ cu Republica Cehă (41,2%), Polonia (56,3%) sau Ungaria (80,6%), şi mult sub media UE de 82,5% , potrivit analizei lui Greg Konieczny, care este şi vicepreşedintele Templeton Emerging Markets Group, parte a Franklin Templeton Investment.

„Ţara are, de asemenea, rezerve valutare substanţiale şi a reuşit să menţină sub control deficitul bugetar şi deficitul de cont curent.

Fundamentele solide sunt, de asemenea, reflectate de piaţa de credit default swaps (CDS), unde la data de 21 ianuarie 2013, spread-ul României era de doar de 190, comparativ cu 383 pentru Portugalia, 276 pentru Ungaria, 251 pentru Spania, şi 228 pentru Italia“, remarcă şeful de la Franklin Templeton.

CDS-urile sunt instrumente financiare de asigurare a riscului de neplată a unor obligaţiuni emise de guverne. Creşterea CDS-urilor este unul din semnele neîncrederii pieţelor fiananciare faţă de capacitatea de plată a unor ţări.

„Spread“-ul unui CDS este proporţia din valoarea obligaţiunilor de stat asigurate prin acest instrument, pe care cumpărătorul de CDS trebuie s-o plătească vânzătorului.

În fine, „România are, de asemenea, un avantaj faţă de ţările similare din regiune, datorită nivelurilor de impozitare relativ scăzute“, mai scrie Greg Konieczny.

„Perspectivele economice ale României sunt încurajatoare (…). România este acum bine poziţionată pentru a depăşi media de creştere economică din UE în 2013.

Din păcate, starea generală de spirit în rândul publicului larg cu privire la economie este încă negativă, în ciuda redresării începute în 2011 şi care a continuat în 2012“, a mai spus şeful Fondului Proprietatea (FP), sugerând că creşterea economică ar trebui stimulată prin creşterea salariilor, în scopul creşterii consumului.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...