Update: Liberalii merg la negocieri cu variantele: Orban premier și Cîţu președinte al Senatului sau Cîţu premier și Orban președinte la Cameră

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis "flexibilizarea" mandatului de negociere cu USR PLUS, UDMR şi minorităţile naţionale în vederea formării unei coaliţii, arătând că presupune două variante, respectiv Florin Cîţu propunere de premier, Ludovic Orban - candidat la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau Ludovic Orban - propunere de premier, Florin Cîţu - candidat la funcţia de preşedinte al Senatului.
Economica.net - mie, 16 dec. 2020, 16:13
Update: Liberalii merg la negocieri cu variantele: Orban premier și Cîţu președinte al Senatului sau Cîţu premier și Orban președinte la Cameră

„Constatând că mandatul iniţial prin care PNL a decis să desemneze ca şi candidat la prim-ministru pe Florin Cîţu şi de candidat la Camera Deputaţilor pe subsemnatul, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor a generat probleme în discuţii, am luat decizia de a flexibiliza mandatul ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaţilor”, a spus Orban, la sediul PNL.

El a arătat că PNL, având o pondere de aproximativ 55% în cadrul majorităţii parlamentare, consideră legitim să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru şi la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.

„Mandatul nostru presupune două posibile variante: rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîţu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor, în cazul în care nu se acceptă această variantă, ţinând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noştri de negocieri, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi, de asemenea, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În această situaţie candidatul la funcţia de prim-ministru este desemnat preşedintele PNL, adică subsemnatul, Ludovic Orban, şi candidatul la funcţia de preşedinte al Senatului domnul senator Florin Cîţu”, a spus Orban.

El a arătat că în şedinţa Biroului Politic Naţional i-a informat pe liberali cu privire la evoluţia discuţiilor cu posibilii parteneri pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Preşedintele PNL a arătat că, în urma dezbaterii şi analizei, s-a decis continuarea negocierilor cu USR PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii.

„Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din Planul de dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în faţa românilor, cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent şi un salt în calitatea vieţii şi în veniturile românilor”, a spus Orban.

El a mai arătat că în cadrul mandatului de negociere s-a stabilit că trebuie respectate principiile democratice şi trebuie să existe o pondere care să fie direct proporţională cu voturile primite de formaţiunile politice care participă la formarea coaliţiei.

„Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism are dreptul deplin de a-şi desemna candidaţii pentru poziţiile pe care urmează să le ocupe. Nicio formaţiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziţie care aparţine partidului respectiv. Ca atare, PNL a demonstrat capacitatea de a guverna România. PNL are deplina legitimitate de a-şi desemna proprii reprezentanţi pentru funcţiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliţiei de guvernare”, a adăugat Ludovic Orban.

Știrea inițială

Biroul Politic Naţional al PNL a validat, miercuri, varianta ca preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, să fie propunerea de premier, iar ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, – propunerea de preşedinte al Senatului şi varianta ca Florin Cîţu să fie propunerea de prim-ministru şi Ludovic Orban – preşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit unor surse liberale.

Aceste variante vor fi propuse la negocierile cu USR PLUS şi UDMR, care ar urma să aibă loc joi.

Miercurea trecută, Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis, cu o singură abţinere, ca Florin Cîţu să fie propus pentru funcţia de premier. De asemenea, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat la acea dată că negocierile cu celelalte formaţiuni partenere vor viza şi obţinerea de către liberali a şefiei Camerei Deputaţilor.

Pe 7 decembrie, Ludovic Orban şi-a depus mandatul din funcţia de prim-ministru.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...