Liberty Steel, proprietarul Sidex Galați, își vinde o parte din activele din Marea Britanie pentru a-și plăti datoriile

Grupul Liberty Steel, controlat de magnatul Sanjeev Gupta, a anunţat luni că va vinde mai multe active din Marea Britanie şi de asemenea că poartă discuţii cu banca elveţiană Credit Suisse în legătură cu un acord pentru divizia sa din Australia, după ce principalul său finanţator, fondul Greensill Capital, a dat faliment, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - lun, 24 mai 2021, 17:39
Liberty Steel, proprietarul Sidex Galați, își vinde o parte din activele din Marea Britanie pentru a-și plăti datoriile

Vânzarea unor active înseamnă dezmembrarea unui vast imperiu controlat de omul de afaceri indo-britanic Sanjeev Gupta. În total, firmele lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.

Luni, Liberty Steel a informat că intenţionează să vândă trei uzine „secundare” din Marea Britanie în cadrul unui proces major de restructurare. „În cadrul acestei restructurări, Liberty va încerca să îşi vândă uzina de oţeluri speciale de la Stocksbridge. De asemenea, Liberty a demarat procesul formal de vânzare a Liberty Aluminium Technologies şi Liberty Pressing Solutions”, a informat al treilea mare producător de oţel din Marea Britanie într-un comunicat de presă.

Acest anunţ vine la finalul unei întâlniri care a avut loc la Dubai în cursul weekend-ului, între Sanjeev Gupta şi reprezentanţii grupului bancar elveţian Credit Suisse. Această bancă a pierdut peste un miliard de lire sterline după ce fondul Greensill Capital a intrat în insolvenţă în luna martie. În urma discuţiilor cu Sanjeev Gupta, Credit Suisse a acceptat să îngheţe procedurile în justiţie împotriva imperiului condus de Sanjeev Gupta până la finalizarea vânzării uzinei de la Stocksbridge.

Citește și: Grupul indian JSW Steel analizează posibilitatea de a prelua activele Liberty Steel din Marea Britanie (economica.net)

Sanjeev Gupta a fost considerat un salvator al industriei siderurgice din Marea Britanie după ce a preluat o serie de facilităţi de producţie cu probleme în zonele defavorizate. În prezent, imperiul său are 35.000 de angajaţi, dintre care 5.000 în Marea Britanie, şi realizează o cifră de afaceri anuală de 20 de miliarde de dolari.

În prezent, grupul lui Sanjeev Gupta, Gupta Family Group Alliance (GFG), caută cu disperare noi fonduri, în special pentru a evita închiderea uzinelor diviziei sale siderurgice Liberty Steel. În plus, recent, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital.

Orice modificare de proprietar la Liberty Steel, care are aproximativ 3.000 de angajaţi în Marea Britanie, va fi una sensibilă din punct de vedere politic. Guvernul de la Londra a anunţat că „urmăreşte cu atenţie evoluţiile din jurul Liberty Steel şi continuă discuţiile cu compania, cu sectorul siderurgic britanic şi cu sindicatele”.

Citește și: Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel (economica.net)

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...