Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească soluții de finanțare

Marea Britanie îl va lăsa pe magnatul Sanjeev Gupta (foto) să evalueze diferite opţiuni de refinanţare pentru compania sa Liberty Steel, care deţine şi combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi, înainte de a-i oferi un posibil sprijin guvernamental, a declarat marţi ministrul britanic pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng, citat de Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 17:17
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească soluții de finanțare

Recent, premierul britanic Boris Johnson s-a declarat încrezător că Guvernul de la Londra va găsi o soluţie pentru Liberty Steel, după ce principalul său finanţator, fondul Greensill Capital, a intrat în insolvenţă luna trecută.

„Cred că este absolut necesar să avem o industrie siderurgică în Marea Britanie. Această industrie are un viitor”, a spus Kwasi Kwarteng cu ocazia unei audieri în Parlamentul de la Londra. „Dar, în acest caz, nu putem exclude Liberty Steel din grupul mai mare în cadrul căruia operează”, a adăugat Kwarteng.

Citește și: David Cameron, anchetat pentru lobby în favoarea companiei Greensill (economica.net)

„Asigurările venite de la Sanjeev Gupta că poate să îşi refinanţeze afacerile trebuie analizate şi el trebuie să beneficieze de un răgaz pentru a găsi refinanţările cu care să îşi menţină afacerile pe linia de plutire. Nu mă voi grăbi să ofer niciun fel de garanţii”, a subliniat oficialul britanic.

Liberty Steel, companie care are 3.000 de angajaţi în Marea Britanie, a informat săptămâna trecută că lucrează pentru a găsi noi facilităţi de capital de lucru, adăugând că a reluat producţia parţială la una din oţelăriile sale din Anglia. Cu toate acestea, Guvernul de la Londra a respins o solicitare pentru un împrumut de urgenţă în valoare de 170 de milioane de lire sterline (233 milioane de dolari) venită de la conglomeratul GFG Alliance controlat de magnatul Sanjeev Gupta, motivând refuzul prin amploarea globală a operaţiunilor grupului precum şi structura opacă a conglomeratului.

Ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng a reiterat marţi că Marea Britanie nu este pregătită să ofere bani gheaţă pentru GFG Alliance.

În cererea de plasare în insolvenţă depusă luna trecută, fondul Greensill Capital a menţionat faptul că principalul său client, GFG Alliance, l-a avertizat încă din luna februarie că va intra în colaps dacă fondul încetează să îi mai furnizeze capital de lucru. Cu toate acestea, magnatul Sanjeev Gupta susţine că a reuşit să genereze interes în rândul unor finanţatori dispuţi să refinanţeze datoriile în valoare de miliarde de dolari ale GFG către Greensill, dar nu a oferit detalii cu privire la nicio ofertă concretă.

Citește și: Italia a garantat un credit de 86 mil. euro pentru Greensill Bank, companie ce face parte din grupul controlat de Sanjeev Gupta (economica.net)

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...