Libia: Două petroliere şi încărcăturile lor ilegale au fost sechestrate

Autorităţile libiene au sechestrat două petroliere străine în largul coastelor vestice ale ţării pentru încărcare ilegală cu carburant, iar echipajele lor au fost reţinute şi încarcerate sâmbătă la Tripoli, potrivit unui purtător de cuvânt al Marinei, transmite AFP.
Economica.net - Dum, 30 apr. 2017, 04:54
Libia: Două petroliere şi încărcăturile lor ilegale au fost sechestrate

Cele două petroliere se aflau în largul oraşului portuar Zuwarah, la aproape 160 de kilometri vest de Tripoli, când o patrulă a Marinei libiene le-a interceptat în cursul nopţii de joi spre vineri.

‘Garda de coastă libiană a abordat vineri cele două tancuri petroliere, unul sub pavilion ucrainean, Ruta, iar celălalt, Stark, sub pavilion congolez, în timp ce se aflau la doi kilometri în largul localităţii Sidi Said, la vest de portul Zuwarah’, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Marinei libiene, generalul Ayub Qassem.

‘La bordul vasului Ruta se aflau 14 ucraineni, iar la bordul lui Stark şase dintre cei nouă membri ai echipajului (patru turci şi doi georgieni)’, a precizat generalul Qassem. ‘Trei membri ai echipajului de pe Stark au reuşit să fugă la Zuwarah’, a adăugat el.

‘Paza de coastă le-a supravegheat de la distanţă şi a aşteptat dimineaţa zilei de vineri pentru a acţiona’, a explicat purtătorul de cuvânt.

Potrivit generalului Qassem, traficanţii, puternic înarmaţi şi la bordul unor mici ambarcaţiuni care supravegheau încărcarea, au opus o rezistenţă serioasă, însă cele două vase au fost sechestrate în cele din urmă de autorităţile libiene, ‘după un schimb de focuri ce a durat peste trei ore’.

În repetate rânduri, ‘ambarcaţiuni cu indivizi înarmaţi au revenit la locul incidentului (…) şi au deschis focul asupra gărzii de coastă’, utilizând puşti Kalaşnikov şi mitraliere de calibru greu 14,5 milimetri.

În momentul reţinerii, Ruta îşi încărcase cisternele – circa 3.300 de tone -, în timp ce Stark, cu o capacitate de transport de 1.236 de tone, era pe punctul de a începe încărcarea atunci când garda de coastă a apărut.

Echipajele de pe cele două vase remorcate la Tripoli vor fi audiate de procurorul general.

Pradă haosului politic şi în ce priveşte securitatea după prăbuşirea regimului fostului dictator Muammar Gaddafi în 2011, Libia este un adăpost pentru traficanţi şi orice marfă, mai ales cea subvenţionată cum sunt carburanţii, le aduc venituri importante contrabandiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ramurii siderurgice a grupului german Thyssenkrupp, care se adaugă......
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...