Licitaţia privind achiziţia de rame electrice inter-regionale va redeveni activă începând de săptămâna viitoare

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a identificat împreună cu Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) modalitatea pentru reluarea licitaţiei privind achiziţia de rame electrice inter-regionale (RE-IR), această variantă fiind una mai rapidă, decât în cazul reluării licitaţiei printr-o nouă procedură.
Economica.net - lun, 26 oct. 2020, 18:47
Licitaţia privind achiziţia de rame electrice inter-regionale va redeveni activă începând de săptămâna viitoare

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, termenul acordat de ARF pentru pregătirea ofertelor va fi de cel puţin 30 de zile, astfel încât potenţialii ofertanţi să aibă la dispoziţie timpul necesar depunerii ofertelor.

De asemenea, autoritatea precizează că se vor publica în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) şi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) eratele care conţin aceste termene extinse, cât şi modificările la documentele de licitaţie (caiete de sarcini, fişe de date).

La ora actuală, termenele scurte de timp, existente în cadrul platformei SICAP, aparţin unor etape tehnice tranzitorii, care sunt necesare activităţii de reluare a licitaţiei privind achiziţia de rame electrice inter-regionale (RE-IR), spun reprezentanţii ARF.

„În funcţie de validarea modificărilor/completărilor de către ANAP, precum şi publicarea eratelor atât în SEAP, cât şi în JOUE, estimăm că, până la sfârşitul acestei săptămâni, etapele mai sus-menţionate să fie parcurse, astfel încât începând de săptămâna viitoare licitaţia să redevină activă pentru depunerea de oferte”, a subliniat ARF.

La începutul lunii august, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a decis să anuleze licitaţia pentru achiziţia de rame electrice inter-regionale (RE-IR) după decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a modificat în mod esenţial documentaţia de licitaţie, prin eliminarea factorului de evaluare, fapt ce „favorizează substanţial ofertanţii care nu au un produs omologat pe piaţa europeană”.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a suspendat luni, 26 octombrie, licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale. Tot luni fusese stabilit termenul – limită pentru depunerea ofertelor, la scurt timp după reluarea procedurii. Amintim că această licitație a fost deja anulată de două ori.

Decizia ARF – de a stabili pe 26 octombrie termenul-limită pentru depunerea ofertelor, la scurt timp după ce procedura a fost reluată săptămâna trecută – a stârnit unele critici.

Așadar, este posibil ca licitația să fi fost suspendată pentru stabilirea unui termen mai lung pentru depunerea ofertelor. De altfel, chiar șeful ARF, Gigi Gavrilă, a explicat într-un interviu pentru Agerpres că, urmare a discuţiilor purtate cu reprezentanţii ANAP, va identifica în zilele următoare posibilităţile tehnice de reluare a procedurii de licitaţie cu extinderea termenului de depunere a ofertelor cu un interval suficient de mare, astfel încât potenţialii ofertanţi să-şi poată pregăti ofertele. „Autoritatea pentru Reformă Feroviară va relua procedura de licitaţie într-un termen cât mai scurt”, a dat asigurări șeful instituției.

Licitație anulată de două ori

Lansată în primăvara acestui an, licitația pentru cele 20 de rame electrice a fost deja anulată de două ori. Prima dată a fost în august, când ARF a decis să anuleze procedura, după ce chinezii de la CRRC Qingdao Sifang au obținut la Curtea de Apel București eliminarea unui factor de evaluare.

Chinezii au contestat însă anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pe 9 septembrie, CNSC a admis contestația chinezilor și a obligat ARF să continue licitația în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

Printr-un anunț pubicat în SEAP pe 23 septembrie, licitația era anulată însă a doua oară, din cauză că nu fuseseră depuse oferte. Ceea ce era surprinzător, având în vedere interesul chinezilor.

La începutul lunii octombrie, Astra Vagoane Călători, partener al chinzeilor, a contestat la rândul său cea de-a doua anulare a procedurii. Producătorul din Arad susținea că anularea este de o „nelegalitate flagrantă, fiind de-a dreptul stranie”.

Între timp, până să se pronunțe CNSC pe această contestație, ARF a reluat licitația săptămâna trecută și a stabilit pe 26 octombrie termenul pentru depunerea ofertelor.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat în aprilie procedura de atribuire pentru achiziţia unui număr de 20 de rame electrice destinate serviciilor feroviare de transport călători pe rutele inter-regionale, precum şi a serviciilor accesorii de mentenanţă. Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate-preţ. În formularul de contract de achiziţii au fost prevăzute două clauze de revizuire: posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 15 ani şi posibilitatea dublării cantităţilor achiziţionate, de la 20 la 40 de rame electrice. Suplimentarea prin dublare a cantităţilor şi serviciilor achiziţionate urma să fie făcută fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea contractului a fost estimată între 1,31 miliarde de lei şi 3,71 miliarde de lei, fără TVA. Finanţarea proiectului era asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cofinanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...