Lideri social-democraţi din UE au discutat la Paris despre relansarea proiectului european prin investiţii

Lideri social-democraţi din Uniunea Europeană s-au reunit sâmbătă, 13 martie, la Paris, la iniţativa preşedintelui francez François Hollande, lansând un apel în favoarea unor iniţative europene de relansare a creşterii economice, creare de locuri de muncă şi redarea speranţei pentru tinerii europeni, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - Dum, 13 mart. 2016, 08:58
Lideri social-democraţi din UE au discutat la Paris despre relansarea proiectului european prin investiţii

Liderii social-democraţi, printre care vicecancelarul german Sigmar Gabriel şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, au discutat despre provocările cu care se confruntă Uniunea, de la criza migranţilor până la realizarea unei creşteri economice sustenabile.

‘Social-democraţii trebuie să răspundă urgenţelor (…) şi să pregătească viitorul Europei’, a declarat Hollande după reuniunea informală de la Paris.

‘Cu siguranţă, vor fi iniţiative de luat după referendumul britanic, oricare va fi decizia, chiar dacă noi dorim ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană’, a subliniat preşedintele francez.

În opinia sa, zona euro trebuie să se îndrepte spre o mai mare armonizare, să crească investiţiile în energia regenerabilă şi tehnologia digitală şi să ofere securitate cetăţenilor săi, precum şi speranţă tinerilor.

‘Mi se pare că în Europa climatul politic se schimbă, iar noi trebuie să lucrăm în continuare în acest sens. Prea mult timp Europa a fost percepută doar ca un loc al austerităţii, un loc lipsit de speranţă, lipsit de creştere’, a declarat şi premierul italian Matteo Renzi, anunţând că liderii social-democraţi vor avea următoarea întâlnire la Roma, în săptămâna de după referendumul britanic din 23 iunie.

Hollande a mai cerut Uniunii Europene să ‘îşi asume responsabilitatea’ în crizele din lume, fără a aştepta alegerea viitorului preşedinte al SUA.

Invitat la reuniune cu ‘titlu de observator’, premierul grec Alexis Tsipras, provenit din stânga radicală, a estimat că ‘forţele progresiste trebuie să promoveze necesitatea de revenire la valorile fundamentale ale Europei, care sunt solidaritatea, democraţia, coeziunea socială, dar şi pentru a ridica un zid contra politicilor economice care pregătesc terenul pentru extrema dreaptă’.

Printre liderii invitaţi la Palatul Elysée s-au mai aflat cancelarul german Werner Feymann, premierul portughez Antonio Costa, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici.

‘Toţi au vorbit de investiţii, în capitalul uman – formare, educaţie, tineret -, în modernizarea economiei sau securitate’, cu perspectiva imediată a unor ‘flexibilităţi bugetare inteligente’ şi, în viitor, a ‘unui buget al zonei euro’, a indicat pentru AFP o sursă din cadrul diplomaţiei franceze.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...