Liderii din Silicon Valley trag un semnal de alarmă după anunţarea restricţiilor privind imigraţia

Sectorul IT din SUA, un important angajator de forţă de muncă străină, a ripostat sâmbătă la interdicţia adoptată prin decret de preşedintele Donald Trump privind călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 29 ian. 2017, 10:34

Decretul semnat vineri de preşedintele Donald Trump interzice timp de 90 de zile călătoriile în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări din Orientul Mijlociu: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Decizia a luat prin surprindere multe companii americane.

Directorul general al Netflix Inc, Reed Hastings, a apreciat că a fost o „săptămână tristă” şi a adăugat: „Este timpul să ne unim pentru a proteja valorile Americii: libertatea şi oportunităţile”.

Şeful Apple Inc, Tim Cook, a trimis angajaţilor o scrisoare în care susţine că decretul nu reprezintă „linia politică pe care noi o sprijinim” şi a promis să-i ajute pe angajaţii afectaţi. „Vom ajunge până la Casa Albă pentru a explica efectul negativ asupra colaboratorilor şi companiei noastre”, a adăugat Cook.

Elon Musk, născut în Africa de Sud, fondatorul Tesla şi SpaceX, care s-a întâlnit recent cu Trump, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter: „Interzicerea intrării în ţară a unor cetăţeni din state musulmane nu reprezintă cea mai bună metodă de a rezolva problemele ţării”.

Cofondatorul şi directorul general al Airbnb, Brian Chesky, susţine: „Nu este corect să nu permiţi intrarea în America a cetăţenilor altor state şi refugiaţilor. Noi trebuie să fim alături de cei afectaţi”. Airbnb va furniza cazare gratuită oricărei persoane căreia nu i se permite intrarea pe teritoriul Statelor Unite, a afirmat Chesky.

Aaron Levie, fondatorul şi şeful Box Inc, a declarat: „Restricţiile privind imigraţia sunt imorale şi contrare valorilor americane”.

Decretul semnat vineri de preşedintele Donald Trump ar putea reprezenta o problemă majoră pentru companiile din industria tehnologică, ai căror angajaţi ar putea să nu mai intre pe teritoriul Statelor Unite şi ar rămâne blocaţi în afara ţării.

Alphabet, firma mamă a Google, le-a cerut angajaţilor străini să revină urgent în SUA şi le-a solicitat celor care ar putea fi afectaţi de interdicţie să nu părăsească teritoriul Statelor Unite.

Directorul general Sundar Pichai a trimis un email în care arată că peste 100 de angajaţi ai Google sunt afectaţi de restricţiile privind imigraţia. Un angajat Google de naţionalitate iraniană, cu drept de rezidenţă în SUA, a revenit pe teritoriul Statelor Unite cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei, a explicat Sundar Pichai. Acesta a adăugat: „Suntem îngrijoraţi de impactul acestui decret şi de orice propunere care impune restricţii angajaţilor Google şi familiilor lor, sau care ar putea crea bariere în aducerea marilor talente în SUA”.

Preşedintele şi directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, a anunţat într-un email postat pe reţeaua LinkedIn că 76 de angajaţi ai companiei sunt cetăţeni ai celor şapte state în chestiune, deţin permise de muncă în SUA şi, prin urmare, sunt direct afectaţi de interdicţie.Smith a adăugat că firma încă nu a stabilit câţi dintre angajaţiă care deţin viză de rezidenţă permanentă în SUA, aşa-numita „carte verde”, sunt afectaţi.

„Ca şi companie, Microsoft crede într-un sistem de imigrare solid şi echilibrat pentru cei calificaţi. Credem în importanţa protejării refugiaţilor îndreptăţiţi, ale căror vieţi ar putea fi în pericol”, susţine preşedintele Microsoft.

Şeful Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat într-o postare apărută vineri că este „îngrijorat” de decret şi şi-a exprimat sprijinul pentru imigranţi.

Te-ar mai putea interesa și
Trump se opune trimiterii declarațiilor sale fiscale către Congres
Trump se opune trimiterii declarațiilor sale fiscale către Congres
Avocaţii lui Donald Trump au înaintat miercuri recurs pentru a încerca să blocheze trimiterea declaraţiilor fiscale ale fostului preşedinte american democraţilor din Congres, argumentând că......
România, Marea Britanie și Statele Unite au întreprins un demers comun la NATO cu privire la atacarea navei Mercer Street
România, Marea Britanie și Statele Unite au întreprins un demers comun la NATO cu privire la atacarea navei Mercer Street
România, Regatul Unit şi Statele Unite au reiterat "caracterul deliberat" al atacului asupra vasului "Mercer Street", atribuit, ...
Prima fază a proiectului gazoductului BRUA a fost încheiată făcându-se o economie de 21% față de valoarea scoasă la licitație
Prima fază a proiectului gazoductului BRUA a fost încheiată făcându-se o economie de 21% față de valoarea scoasă ...
Proiectul gazoductului BRUA faza 1 s-a încheiat la valoarea de 377,4 milioane de euro, respectiv cu o economie de 21% sau ...
Rusia vrea să înceapă subvenționarea achiziției de mașini electrice, pentru a stimula producția locală
Rusia vrea să înceapă subvenționarea achiziției de mașini electrice, pentru a stimula producția locală
Rusia intenţionează să subvenţioneze achiziţionarea de automobile electrice produse local, în ideea de a stimula cererea ...