Liderii din UE se reunesc la Bruxelles sub presiunea de a găsi soluţii la criza migraţiei

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migraţiei, în contextul în care schimbările politice din Germania şi Italia au readus subiectul în actualitate, comentează agenţia de presă dpa.
Economica.net - joi, 28 iun. 2018, 07:34
Liderii din UE se reunesc la Bruxelles sub presiunea de a găsi soluţii la criza migraţiei

Summitul de două zile s-ar putea dovedi un moment crucial pentru blocul comunitar, în contextul în care neînţelegerile persistente privind migraţia ar putea amplifica faliile deja adânci şi ar putea ameninţa unitatea UE într-un context în care presiunea este tot mai mare, nu doar din partea Rusiei, dar şi din cauza relaţiilor dificile cu Statele Unite conduse de Donald Trump.

‘Mizele sunt mari. Iar timpul este scurt’, a atras atenţia preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni.

El a mai subliniat că, dacă şefii de stat şi de guvern nu vor putea găsi o soluţie la migraţie, ei riscă să piardă în faţa forţelor radicale antieuropene, antiliberale şi autoritare.

Tusk a propus ca liderii din UE să convină asupra a trei iniţiative: instituirea unor platforme de debarcare în afara Europei, crearea unui buget special pentru a combate migraţia ilegală şi întărirea cooperării cu ţările de origine şi de tranzit.

Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în ţară, unde ministrul de interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârşitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanţi de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbuşească.

Noul guvern din Italia amplifică de asemenea presiunea politică: a reaprins dezbaterea privind împărţirea responsabilităţii blocând intrarea în porturile Italiei pentru două nave de salvare cu migranţi în ultimele două săptămâni, făcând în acelaşi timp apel la o ”schimbare radicală’ în politica UE privind migraţia.

Alte subiecte de pe agenda summitului sunt comerţul, în contextul deciziei recente a preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe pe produsele de oţel şi aluminiu provenite din UE, negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, reforma zonei euro şi securitatea şi apărarea.

Te-ar mai putea interesa și
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există sâmbătă 1.251 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19,......
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...