Liderii G20 constată diviziunile lor asupra războiului în Siria

Liderii ţărilor G20 nu au putut decât să constate joi la Sankt Petersburg diviziunile lor asupra unei eventuale intervenţii militare în Siria, cristalizate în jurul tensiunilor dintre Barack Obama şi Vladimir Putin, notează AFP.
Economica.net - vin, 06 sept. 2013, 05:41
Liderii G20 constată diviziunile lor asupra războiului în Siria

Şeful guvernului italian Enrico Letta, a cărui ţară respinge orice acţiune militară fără mandat ONU, a afirmat pe Twitter că dineul „a confirmat diviziunile în legătură cu Siria”.

Cel mai mic numitor comun constatat de liderii G20 este simpla condamnare a folosirii armelor chimice.

Statele Unite şi aliaţii lor, dintre care Franţa, acuză regimul lui Bashar al-Assad de a fi ucis cu aceste arme sute de civili la 21 august. Dar pentru adversarii oricărei intervenţii, în frunte cu Rusia, rebelii de asemenea le-ar folosi. ” Există chiar o condamnare generală a folosirii armelor chimice”, potrivit unei surse diplomatice franceze .

„Problema pentru unii este de a şti cine a utilizat aceste arme chimice. Putin nu răspunde. El spune: +unii sau alţii şi fără îndoială unii şi alţii+”, potrivit acestei surse.

Vladimir Putin, care sprijină puternic Damascul, a decis să transforme această masă, care s-a terminat în jurul orei 1.00 locale dimineaţă /21.00 GMT/ într-o tribună deschisă pe tema crizei siriene, unde fiecare şi-a exprimat părerea, dar fără ca neapărat să fie cu toţii de acord.

Războiul din Siria a zdrobit temele economice de obicei discutate în cadrul G20, mai notează AFP. „Atmosfera a fost concentrată dar nu tensionată”, potrivit sursei franceze.

Timp de mai multe zile, tensiunea dintre Statele Unite şi Rusia este în creştere, cu ameninţări de escaladare militară şi refuzuri diplomatice, în ciuda cordialităţii forţate a unei strângeri de mână oficiale la Sankt Petersburg .

Într-o întâlnire la Sankt Petersburg cu primul ministru japonez Shinzo Abe, Obama şi-a exprimat speranţa că liderii mondiali recunosc „că utilizarea armelor chimice în Siria nu este numai o tragedie dar şi o încălcare a dreptului internaţional ce ar trebui reglementată”.

Preşedintele francez Francois Hollande, de asemenea partizan al unei intervenţii, a discutat în special cu primul ministru turc Recep Tayyip Erdogan, la fel de favorabil opţiunii militare şi ale cărui trupe îşi întăresc prezenţa la graniţa cu Siria, potrivit presei turce.

Un alt oponent la ONU al unei operaţiuni militare, China, a considerat joi că „situaţia actuală arată că soluţia politică este singura cale” de a reglementa criza.

Tensiunea creşte odată ce se apropie 9 septembrie, data oficială a întoarcerii parlamentarilor americani care vor fi chemaţi să voteze pentru sau împotriva loviturilor americane.

De la Sankt Petersburg, Barack Obama a continuat joi să exercite presiuni asupra aleşilor pentru a obţine sprijinul lor, dar partida se anunţă strânsă, până acolo încât preşedintele şi-a anulat o deplasare planificată luni pentru a apăra politic intervenţia.

Tot în aceeaşi zi, 9 septembrie, şeful diplomaţiei siriene Walid Mouallem se va afla la aliatul său rus, la Moscova.

Dar Obama nu poate conta pe aliaţii săi europeni uniţi, deoarece numai Francois Hollande este astăzi gata să lovească Damascul.

Germania, în special, consideră că „acest război trebuie să se termine şi aceasta nu se va face decât politic”, potrivit cancelarului Angela Merkel, care asigură că ţara sa „nu se va asocia în niciun caz la o acţiune militară”.

Miniştrii afacerilor externe din ţările UE se vor întâlni vineri şi sâmbătă la Vilnius pentru a încerca să găsească o poziţie comună.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...