1EUR = 4.8747 RON | Bucureşti 14 º

Extern

Liderii G20 se angajează să eradicheze epidemia de Ebola

Liderii ţărilor cele mai bogate de pe planetă au promis sâmbătă să facă tot posibilul pentru a "eradica" epidemia de Ebola, care s-a soldat deja cu peste 5.000 de morţi în Africa de Vest, în cadrul summitului G20 din Australia, informează AFP.

15 noi, 2014 | Agerpres

"Membrii G20 se angajează să facă tot ce ve fi necesar pentru a eradica epidemia de Ebola şi a acoperi consecinţele sale economice şi umanitare pe termen mediu", se menţionează într-un comunicat al G20 publicat la finalul primei sesiuni de dezbateri a summitului care se încheie duminică.

Vom depune eforturi prin intermediul cooperărilor bilaterale, regionale şi multilaterale şi în colaborare cu actori neguvernamentali, adaugă comunicatul G20, care nu precizează însă niciun angajament financiar concret.

Şefii de stat şi de guvern fac însă apel la Banca Mondială (BM) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) să "continue susţinerea solidă pentru ţările afectate", încurajând cele două instituţii "să exploreze noi mecanisme flexibile pentru a face faţă pe viitor repercusiunilor economice ale unor crize comparabile".

BM a profitat de summitul G20 pentru a-şi apăra proiectul de creare a unui "fond de urgenţă" menit să contracareze mai bine viitoarele pandemii şi pentru a evita repetarea reacţiei lente, tardive şi fragmentate de după apariţia virusului Ebola.

Instituţia estimează că propagarea epidemiei actuale ar putea costa peste 32 de miliarde de dolari Africa de Vest până la finalul lui 2015.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel sâmbătă la ţările G20 "să intensifice răspunsul internaţional" pentru a stopa propagarea Ebola.

ONG-ul Oxfam a apreciat joi că "aproape jumătate" din membrii G20 nu şi-au adus contribuţia în termeni de participare financiară la lupta împotriva Ebola.

Într-o petiţie comună, ONG-uri printre care Oxfam şi Save au făcut apel la ţările G20, care reprezintă 85% din bogăţia mondială, să-şi unească eforturile, în condiţiile în care finanţările şi resursele de personal şi echipamente rămân cu totul insuficiente în teren.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO