Liderii G7 sunt pregătiţi pentru sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Liderii G7 au afirmat miercuri seară că sunt pregătiţi să impună sancţiuni şi mai dure Rusiei dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilităţii în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 03:02
Liderii G7 sunt pregătiţi pentru sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

‘Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să luăm în considerare noi măsuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor impune’, se menţionează într-o declaraţie comună a liderilor G7 reuniţi la Bruxelles.

‘Suntem uniţi în condamnarea continuării de către Rusia a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei’, au mai afirmat liderii celor şapte ţări cel mai puternic industrializate într-un comunicat dat publicităţii după primul lor dineu de lucru.

‘Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze’, a adaugă liderii G7.

Ei fac apel la Rusia să recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, ‘să termine retragerea forţelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, să stopeze fluxul de arme şi de militanţi spre Ucraina’ şi ‘să-şi utilizeze influenţa pe lângă separatiştii înarmaţi pentru ca aceştia să depună armele şi să renunţe la violenţă’.

G7 încurajează şi autorităţile ucrainene ‘să menţină o abordare măsurată în operaţiunile de restaurare a legii şi a ordinii’.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o conferinţă de presă că Occidentul va verifica ‘iar şi iar’ dacă există vreun progres în detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi.

‘Nu ne putem permite continuarea destabilizării în Ucraina’, a spus Merkel. ‘Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancţiuni, chiar sancţiuni dure din faza a treia’, a adăugat ea.

Angela Merkel a mai afirmat, potrivit DPA, că liderii G7 au căzut de acord asupra unei liste de cereri care îi vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin în următoarele zile şi care au drept scop stabilizarea situaţiei din Ucraina. Printre acestea se află cooperarea cu preşedintele ucrainean ales Petro Poroşenko, luarea de măsuri pentru a pune capăt fluxului de arme şi de combatanţi dinspre Rusia sau implementarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de gaz.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande a declarat că G7 este ‘gata’ să întărească sancţiunile ţintite împotriva Rusiei dacă nu va exista o dezescaladare în Ucraina.

‘G7 a indicat că dialogul şi dezescaladarea situaţiei trebuie încurajate’, a spus Hollande la finalul dineului la care au participat liderii ţărilor celor mai puternice şapte ţări industrializate. Dar ‘ţările G7 sunt gata să intensifice sancţiunile ţintite şi să le pună în practică pentru a face în aşa fel ca să nu existe noi înfruntări’, a adăugat Hollande, citat de AFP.

Francois Hollande a amintit printre condiţiile puse Moscovei de G7 ‘retragerea trupelor ruse’ de la frontiera ucraineană, care ‘pare să se confirme’ şi încetarea ‘susţinerii grupurilor armate’ separatiste proruse, care ‘rămâne de demonstrat’.

Întâlnirile cu preşedintele rus Vladimir Putin prevăzute vineri, în marja comemorărilor organizate cu prilejul Debarcării din Normandia nu vor avea, potrivit lui Francois Hollande, decât un singur obiectiv: ‘să reamintim ceea ce G7 a fixat ca principiu, respectiv a face în aşa fel încât dialogul să poată avea loc şi dezescaladarea să fie posibilă, dar fără a ceda nimic din poziţiile noastre’.

Noi sancţiuni ar putea fi adoptate ‘dacă există neajunsuri grave’, a precizat el. Totuşi, a adăugat el, ‘un proces a început astăzi şi acest proces poate permite găsirea condiţiilor de ieşire din criză în Ucraina’.

Hollande a mai spus că în timpul dineului care i-a reunit pe şefii de stat şi de guvern din ţările G7 ‘s-au menţionat măsuri care vor fi luate în cazul unor evenimente grave, dar nu a fost evocată în niciun fel chestiunea /navelor/ Mistral’.

Franţa şi Rusia au semnat în 2001 un contract pentru vânzarea a două nave militare Mistral Rusiei, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014 şi cea de a doua în 2015. SUA au avertizat în mai multe rânduri Franţa să nu vândă Moscovei aceste nave militare, notează AFP.

Potrivit Reuters, a doua zi a summitului G7 se va concentra asupra necesităţii de a prioritiza securitatea aprovizionării energetice.

‘Folosirea aprovizionării energetice ca mijloc de coerciţie politică sau ca ameninţare la securitate este inacceptabil’, se menţionează într-un draft al declaraţiei care ar urma să fie dat publicităţii joi şi care a fost consultat de Reuters.

‘Criza din Ucraina face foarte evident faptul că securitatea energetică trebuie să fie în centrul agendei noastre colective şi impune o schimbare a abordării noastre de abordare a diversificării surselor de aprovizionare cu energie’, se mai menţionează în draft.

Te-ar mai putea interesa și
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
Enel va plăti un miliard de euro pentru activele ERG
 Enel SpA a anunţat luni că va achiziţiona active hidroelectrice de la firma italiană de energie regenerabilă ERG, într-o tranzacţie evaluată la un miliard de euro (1,19 miliarde de dolari),......
Cu o lună întârziere, SUA ating obiectivul de vaccinare fixat de Biden:  70% dintre adulţi au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19
Cu o lună întârziere, SUA ating obiectivul de vaccinare fixat de Biden: 70% dintre adulţi au primit cel puţin o doză ...
 Statele Unite au atins luni pragul de 70% dintre adulţi primind cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, cu o întârziere ...
Cel mai vândut vehicul electric, Tesla Model 3, a urcat în iunie pe locul 2 în clasamentul general al pieței auto europene
Cel mai vândut vehicul electric, Tesla Model 3, a urcat în iunie pe locul 2 în clasamentul general al pieței auto europene
Vânzările mașinilor Tesla continuă să uimească. Dacă în SUA succesul era așteptat, evoluția din Europa pune rivalii ...
Uber vrea să îşi fidelizeze şoferii şi le oferă cursuri gratuite pentru a învăţa o limbă străină
Uber vrea să îşi fidelizeze şoferii şi le oferă cursuri gratuite pentru a învăţa o limbă străină
CEO-ul Uber, Dara Khosrowshahi, a anunțat că lansează un nou program global pentru șoferii și curierii săi. Compania ...