Liderii G7 sunt pregătiţi pentru sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Liderii G7 au afirmat miercuri seară că sunt pregătiţi să impună sancţiuni şi mai dure Rusiei dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilităţii în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 03:02
Liderii G7 sunt pregătiţi pentru sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

‘Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să luăm în considerare noi măsuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor impune’, se menţionează într-o declaraţie comună a liderilor G7 reuniţi la Bruxelles.

‘Suntem uniţi în condamnarea continuării de către Rusia a încălcării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei’, au mai afirmat liderii celor şapte ţări cel mai puternic industrializate într-un comunicat dat publicităţii după primul lor dineu de lucru.

‘Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi acţiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze’, a adaugă liderii G7.

Ei fac apel la Rusia să recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, ‘să termine retragerea forţelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, să stopeze fluxul de arme şi de militanţi spre Ucraina’ şi ‘să-şi utilizeze influenţa pe lângă separatiştii înarmaţi pentru ca aceştia să depună armele şi să renunţe la violenţă’.

G7 încurajează şi autorităţile ucrainene ‘să menţină o abordare măsurată în operaţiunile de restaurare a legii şi a ordinii’.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o conferinţă de presă că Occidentul va verifica ‘iar şi iar’ dacă există vreun progres în detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi.

‘Nu ne putem permite continuarea destabilizării în Ucraina’, a spus Merkel. ‘Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancţiuni, chiar sancţiuni dure din faza a treia’, a adăugat ea.

Angela Merkel a mai afirmat, potrivit DPA, că liderii G7 au căzut de acord asupra unei liste de cereri care îi vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin în următoarele zile şi care au drept scop stabilizarea situaţiei din Ucraina. Printre acestea se află cooperarea cu preşedintele ucrainean ales Petro Poroşenko, luarea de măsuri pentru a pune capăt fluxului de arme şi de combatanţi dinspre Rusia sau implementarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de gaz.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande a declarat că G7 este ‘gata’ să întărească sancţiunile ţintite împotriva Rusiei dacă nu va exista o dezescaladare în Ucraina.

‘G7 a indicat că dialogul şi dezescaladarea situaţiei trebuie încurajate’, a spus Hollande la finalul dineului la care au participat liderii ţărilor celor mai puternice şapte ţări industrializate. Dar ‘ţările G7 sunt gata să intensifice sancţiunile ţintite şi să le pună în practică pentru a face în aşa fel ca să nu existe noi înfruntări’, a adăugat Hollande, citat de AFP.

Francois Hollande a amintit printre condiţiile puse Moscovei de G7 ‘retragerea trupelor ruse’ de la frontiera ucraineană, care ‘pare să se confirme’ şi încetarea ‘susţinerii grupurilor armate’ separatiste proruse, care ‘rămâne de demonstrat’.

Întâlnirile cu preşedintele rus Vladimir Putin prevăzute vineri, în marja comemorărilor organizate cu prilejul Debarcării din Normandia nu vor avea, potrivit lui Francois Hollande, decât un singur obiectiv: ‘să reamintim ceea ce G7 a fixat ca principiu, respectiv a face în aşa fel încât dialogul să poată avea loc şi dezescaladarea să fie posibilă, dar fără a ceda nimic din poziţiile noastre’.

Noi sancţiuni ar putea fi adoptate ‘dacă există neajunsuri grave’, a precizat el. Totuşi, a adăugat el, ‘un proces a început astăzi şi acest proces poate permite găsirea condiţiilor de ieşire din criză în Ucraina’.

Hollande a mai spus că în timpul dineului care i-a reunit pe şefii de stat şi de guvern din ţările G7 ‘s-au menţionat măsuri care vor fi luate în cazul unor evenimente grave, dar nu a fost evocată în niciun fel chestiunea /navelor/ Mistral’.

Franţa şi Rusia au semnat în 2001 un contract pentru vânzarea a două nave militare Mistral Rusiei, prima urmând să fie livrată în octombrie 2014 şi cea de a doua în 2015. SUA au avertizat în mai multe rânduri Franţa să nu vândă Moscovei aceste nave militare, notează AFP.

Potrivit Reuters, a doua zi a summitului G7 se va concentra asupra necesităţii de a prioritiza securitatea aprovizionării energetice.

‘Folosirea aprovizionării energetice ca mijloc de coerciţie politică sau ca ameninţare la securitate este inacceptabil’, se menţionează într-un draft al declaraţiei care ar urma să fie dat publicităţii joi şi care a fost consultat de Reuters.

‘Criza din Ucraina face foarte evident faptul că securitatea energetică trebuie să fie în centrul agendei noastre colective şi impune o schimbare a abordării noastre de abordare a diversificării surselor de aprovizionare cu energie’, se mai menţionează în draft.

Te-ar mai putea interesa și
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor moderne
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor ...
Specialiști grupului Continental din România colaborează, în echipe internaționale, pentru dezvoltarea așa-numitelor așa-numitelor Unități Zonale de Control (Zone Control Units - ZCU) pentru......
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu ...
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...