Liderii statelor UE se reunesc, în a doua zi a Consiliului European, pentru a dezbate migraţia şi securitatea frontierelor

Liderii statelor din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles pentru a dezbate chestiunile migraţiei, securităţii interne şi reformei zonei euro, după ce în prima zi a Consiliului European nu au reuşit să deblocheze negocierile privind Brexit-ul, cu cinci luni şi jumătate înaintea retragerii efective a Marii Britanii din blocul comunitar, notează AFP şi dpa.
Economica.net - joi, 18 oct. 2018, 06:56
Liderii statelor UE se reunesc, în a doua zi a Consiliului European, pentru a dezbate migraţia şi securitatea frontierelor

Reuniunea desfăşurată miercuri seară în prezenţa premierului britanic Theresa May s-a desfăşurat într-o atmosferă evident mai bună faţă de cea organizată în urmă cu o lună, la Salzburg. Totuşi, cele două părţi nu au putut decât să constate că divergenţele existente între ele persistă.

”Nu s-au înregistrat progrese suficiente” în ultimele săptămâni pentru a convoca un nou summit în noiembrie, a explicat o sursă europeană joi la finalul cinei de lucru, la care Theresa May nu a participat.

”Atmosfera a fost mult mai relaxată decât la Salzburg, dar nu am constatat noutăţi majore” în propunerile Regatului Unit, a afirmat preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a asistat la discursul liderei britanice.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut un apel la şefa executivului britanic să dea dovadă de ‘creativitate’ pentru a depăşi impasul referitor la situaţia frontierei între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, principalul punct de divergenţă între Londra şi UE.

Potrivit lui Tajani, Theresa May s-a arătat ‘deschisă’ faţă de ideea unei prelungiri a perioadei de tranziţie post-Brexit, care în prezent este prevăzută să se încheie la 31 decembrie 2020.

Prelungirea perioadei de tranziţie, în care Regatul Unit ar rămâne în interiorul pieţei unice europene, nu ar soluţiona problema frontierei irlandeze, dar ar da mai mult timp pentru negocierea unui acord comercial între UE şi Regatului Unit. Scopul ar fi ca un asemenea acord să îndepărteze perspectiva recurgerii la aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ cerută de către UE pentru a evita o frontieră fizică pe insula Irlanda, în vederea salvgardării Acordurilor de pace din 1998.

Această soluţie, respinsă în prezent de Londra, prevede menţinerea provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică, dacă nu este găsită o altă soluţie.

În ceea ce o priveşte, Londra propune să rămână aliniată la regulile vamale ale Uniunii Europene până la semnarea unui acord de comerţ liber mai cuprinzător, pentru a evita controlul mărfurilor la frontierele Regatului Unit.

Brexit-ul nu se va afla pe agenda de joi a summitului, care se va relua la ora locală 09:30 (07:30 GMT).

Liderii europeni vor discuta despre politica UE privind migranţii şi despre cooperarea cu ţările de origine şi cele de tranzit. De asemenea, este prevăzută o dezbatere despre reforma regulilor europene privind azilul, deşi nu este de aşteptat niciun progres în această privinţă, ţinând cont de blocajul referitor la repartizarea solicitanţilor de azil în ţările UE pe baza unor cote obligatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...