Liderii statelor UE se reunesc la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară, care se va concentra pe consolidarea bazei economice europene, alte teme de pe agenda reuniunii fiind schimbările climatice, viitorul summit cu China şi modalităţile de combatere a dezinformării.
Economica.net - joi, 21 mart. 2019, 07:02
Liderii statelor UE se reunesc la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară

În deschiderea reuniunii, joi după-amiază, preşedintele României, reprezentând preşedinţia actuală a Consiliului UE, va prezenta succint progresele înregistrate în privinţa punerii în aplicare a concluziilor anterioare ale Consiliului European. Tot joi liderii ţărilor din UE27 vor discuta despre ultimele evoluţii în urma notificării transmise de Regatul Unit în temeiul articolului 50.

O bază economică solidă are o importanţă capitală pentru prosperitatea şi competitivitatea Europei, precum şi pentru rolul său pe scena mondială. În acest context, liderii statelor membre vor purta discuţii privind evoluţia viitoare a pieţei unice, uniunea pieţelor de capital, precum şi politicile şi dimensiunile digitale, industriale şi comerciale în cadrul procesului de pregătire pentru următoarea agendă strategică.

De asemenea, liderii statelor membre vor oferi orientări privind direcţia generală şi priorităţile politice pentru a-i permite Uniunii Europene să prezinte până în 2020 o strategie pe termen lung în conformitate cu Acordul de la Paris.

Pe de altă parte, şefii de stat sau de guvern din UE vor evalua progresele înregistrate în combaterea dezinformării şi necesitatea de a apăra integritatea democratică a alegerilor europene şi naţionale în întreaga Uniune Europeană.

Premierii Islandei, Liechtensteinului şi Norvegiei au primit invitaţia de a participa la Consiliul European în calitate de oaspeţi pentru a marca cea de a 25-a aniversare a Spaţiului Economic European. Cu această ocazie, vineri liderii UE vor avea posibilitatea să facă schimb de opinii.

Acordul privind Spaţiul Economic European a fost semnat în 1992 la Porto (Portugalia) şi a intrat în vigoare în 1994. Acesta prevede introducerea legislaţiei UE care acoperă cele patru libertăţi – libera circulaţie a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor – în toate cele 31 de state ale SEE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...