Liderii UE au convenit impunerea de sancţiuni pentru a combate atacurile cibernetice, în perspectiva alegerilor europene

Liderii Uniunii Europene au convenit joi impunerea de sancţiuni pentru înăsprirea reacţiei la atacurile cibernetice şi noi măsuri restrictive aplicate campaniilor online ale partidelor politice, pentru protejarea alegerilor europene din primăvara viitoare, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - vin, 19 oct. 2018, 06:22
Liderii UE au convenit impunerea de sancţiuni pentru a combate atacurile cibernetice, în perspectiva alegerilor europene

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat în această săptămână în legătură cu riscurile de dezinformare şi de manipulare a voturilor pentru subminarea alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc în luna mai, scrie News.ro.

Ameninţarea cu sancţiuni economice speciale din partea UE împotriva hackerilor, inclusiv a guvernelor sau persoanelor ostile, precum şi cu amenzi împotriva partidelor politice va acţiona ca o măsură de descurajare, a declarat preşedintele Donald Tusl după summitul liderilor UE.

”Un astfel de regim ar trebui să ajute la protejarea cetăţenilor noştri, a companiilor şi a instituţiilor de toate tipurile de atacuri cibernetice”, a declarat Tusk reporterilor, referindu-se la propunerile făcute de şapte state UE, între care şi Marea Britanie.

Oficialii occidentali afirmă că Rusia a inclus atacurile cibernetice în operaţiunile sale militare, iar Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite au acuzat Moscova că pune în aplicare o campanie globală de atacuri informatice împotriva Occidentului.

Oficialii europeni sunt îngrijoraţi şi de folosirea în mod incorect a datelor alegătorilor pe plan intern, pentru influenţarea alegerilor.

Comisia Europeană a propus în octombrie reguli noi pentru a preveni repetarea scandalului din jurul Facebook şi Cambridge Analytica.

Datele a milioane de cetăţeni europeni s-au aflat printre datele folosite de firma britanică de consultanţă pentru a construi profiluri ale alegătorilor şi pentru a influenţa alegerile prezidenţiale care au avut loc în SUA în 2016.

În concluziile summitului de joi, liderii UE au spus că noile măsuri pentru combaterea atacurilor cibernetice, a dezinformării şi a maniulării datelor ”merită o examinare rapidă şi punerea în practică”.

La o întâlnire cu lideri asiatici la summitul UE-Asia care are loc începând de joi seara, cei 28 de lideri europeni se vor întâlni cu premierul rus Dmitri Medvedev şi cu premierul chinez Li Keqiang şi vor discuta probabil şi problema securităţii cibernetice, iar comunicatul final se va concentra ăe măsuri de combatere a hackerilor.

Rusia şi China resping responsabilitatea atacurilor cibernetice.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...